Momirović: Srbija započela pregovore o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom

od strane | 20/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija započela pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, nakon onlajn sastanka sa predstavnicima korejskog ministarstva trgovine.

– U prošloj godini ukupna robna razmena sa Republikom Korejom iznosila je 584,5 miliona dolara, što je povećanje od približno 19 odsto u odnosu na 2021. godinu, a nakon zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, očekujemo da robna razmena između naše dve zemlje bude i preko dve milijarde dolara godišnje – istakao je on.

Momirović je naveo da, kada je reč o dodatnom unapređenju trgovinske razmene dve države, postoji potencijal, navodeći kao primer da je Mađarska uspela da privuče više od šest milijardi evra stranih direktnih investicija iz Republike Koreje.

– Iako je otvoren veliki broj kompanija čiji su vlasnici iz ove zemlje, očigledno je da je prostor u našoj trgovinskoj saradnji i investicijama mnogo širi i mnogo veći od postojećeg. Jedan od prioriteta ministarstva na čijem sam čelu je privlačenje investicija i razvoj trgovinskih odnosa, a smatram da u našim ekonomskim odnosima sa Republikom Korejom leži neverovatna šansa – kaže ministar trgovine.

On je dodao da je u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih tržišta, Ministarstvo trgovine angažovano na pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini i sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...