Milićević s ambasadorom Japana o jačanju odnosa sa dijasporom

od strane | 28/10/2023 | Azija, Svet

(Foto: Vlada Srbije)

  Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom gde je tokom sastanka naglašeno da su međusobne posete najviših državnih zvaničnika dveju zemalja u prethodnom periodu podstakle dalje unapređenje odnosa.

Na sastanku je posebno istaknuto sve veće ulaganje Japana u Srbiji dolaskom najjačih kompanija koje znatno utiču na jačanje srpske ekonomije, razvoj visokih tehnologija i povećanje zaposlenosti.

Milićević je kao prioritete rada u njegovom kabinetu naveo povratak naših ljudi iz dijaspore u Srbiju, privlačenje investitora iz dijaspore, kao i očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije u svim zemljama gde Srbi žive.

Imamura je ukazao da je Japan spreman da Srbiji ponudi iskustva iz jačanja odnosa sa dijasporom, što je jedan od strateških ciljeva na kojima, kako je navedeno, radi kabinet ministra Milićevića.

Ambasador je naglasio iskustva japanskih kompanija u Srbiji koje zbog nedostatka kvalifikovanih stručnjaka razmišljaju da angažuju naše inženjere i radnike koji su trenutno zaposleni u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...