Mekdonalds odlazi iz Kazahstana

od strane | 15/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Nakon što je krajem prošle godine objavljeno da ide iz BiH, poznati američki lanac brze hrane Mekdonalds pakuje kofere i iz Kazahstana.

On bi uskoro mogao da napusti bivšu sovjetsku republiku zbog antiruskih sankcija, izvestio je Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Ova centralnoazijska zemlja nije se pridružila SAD i njihovim saveznicima u embargu Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, Mekdonalds je navodno zabranio svom primaocu franšize u Kazahstanu da kupuje zamrznute goveđe pljeskavice iz Rusije.

Primalac franšize TOO Food Solutions KZ obustavio je rad u 24 restorana u novembru, navodeći kao razlog probleme sa snabdevanjem. Uvoz mesa iz Evrope bi koštao previše, prema Blumbergovim izvorima, premda Mekdonalds nije želeo da komentariše ovu situaciju.

Takođe, nije bilo moguće nabaviti meso iz lokalnog izvora, iz razloga koji nisu navedeni.

Mekdonalds je u Kazahstan 2016. „doneo“ rođak bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva Kairat Boranbajev. On je vodio TOO Food Solutions KZ sve do marta prošle godine kada je uhapšen pod optužbom za proneveru.

Boranbajeva Mekova franšiza u Belorusiji je takođe zatvorena prošle godine, pri čemu je izgubila licencu zbog problema sa snabdevanjem.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, Mekdonalds je do sada povukao svoje restorane iz ukupno četiri zemlje. Prve su na udaru bile Rusija i Belorusija, da bi krajem decembra objavio da zatvara pet restorana u BiH.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...