Martinović sa japanskim ambasadorom o nastavku projektne saradnje

od strane | 06/10/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, razgovarao je sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom o nastavku projektne saradnje i budućim investicijama Japana u gradovima i opštinama širom Srbije.

Prema rečima Martinovića, jedan od primarnih ciljeva Ministarstva je da pomogne nedovoljno razvijenim opštinama da unaprede svoje lokalne sredine i kvalitet života građana i da nastavi da aplicira za sredstva iz donatorskih fondova Vlade Japana, sa ciljem sprovođenja novih projekata kojima bi se zadovoljile osnovne i urgentne potrebe stanovništva u svim krajevima Srbije.

Na konstataciju japanskog ambasadora da je Srbija u protekloj deceniji ostvarila značajan napredak u svim društvenim oblastima, Martinović je poručio da je, zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića i kontinuiranim zalaganjima Vlade Srbije, naša država od devastirane zemlje postala jedan od lidera u regionu.

Ministar je zahvalio ambasadoru Japana na dosadašnjoj podršci u realizaciji lokalnih projekata kao i na razumevanju koje Japan iskazuje za spoljnu politiku Srbije.

On je naglasio da Srbija insistira na miru, dobrim susedskim odnosima i unapređenju ekonomske saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, u prilog čemu govori i činjenica da je upravo na ideju predsednika Vučića pokrenuta regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, Martinović je naglasio da je Beograd apsolutno posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju svih otvorenih i spornih pitanja između Srba i Albanaca, ali da vlasti u Prištini u poslednjih nekoliko godina nisu pokazali zainteresovanost za dijalog, sem što su primenjivali grubu silu nad nezaštićenim srpskim narodom.

Ambasador Imamura izrazio je zahvalnost Vladi Srbije na prijateljskim bilateralnim odnosima i dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, kao i na tome što kontinuirano radi na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za dolazak japanskih kompanija.

Japan će, kako je ambasador rekao, nastaviti sa krupnim investicijama u Srbiji, što će doprineti razvoju privrede ne samo u našoj zemlji, već i regionu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...