Maloprodaja u Brazilu: Godišnji rast, ali i pad u decembru 2022.

od strane | 10/02/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Brazilska maloprodaja je u decembru pokazala godišnji rast za 0,4 odsto, ali je zabeležila pad na mesečnom nivou, saopštio je Brazilski institut za geografiju i statistiku (IBGE).

Ta brojka o rastu je bila mnogo niža od očekivanja o dobitku od 2,4 procenta, nakon što je u novembru porasla za 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, na mesečnom nivou obim maloprodaje je u decembru smanjen za 2,6 odsto, što je bio drugi uzastopni pad i najveći mesečni pad tokom 2022, navodi IBGE.

Tržišne procene trebalo je da pokažu mesečnu kontrakciju od 0,7 odsto, nakon što je maloprodaja u novembru opala za 0,9 procenata u odnosu na prethodni mesec.

Podsećamo, na čelu liste od 30 najrazvijenijih zemalja 2011. u oblasti globalne ekspanzije u maloprodaji našao se Brazil, čije je tržište zabeležilo rast od 15 odsto, te je te godine maloprodaja činila 70 procenata potrošnje Brazila. To znači da je godišnji rast iznosio devet odsto.  

Izvor: Biznis.rs

tagovi: brazil | maloprodaja | pad | rast

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...