Mali u Marakešu sa zamenikom direktora MMF: Predstavićemo rezultate Srbije na najbolji način

od strane | 11/10/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Marakešu, u okviru Godišnje skupštine Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sa zamenikom direktora MMF Bo Lijem.

Mali i Li su razgovarali о globalnim dešavanjima, saradnji Srbije sa MMF-om, postignutim rezultatima i programskim ciljevima u sprovođenju reformi.

– Iskoristićemo ovu priliku da razgovaramo sa najjačim finasijskim institucijama u svetu i da im predstavimo rezultate koje je Srbija postigla – izjavio je Mali pre susreta.

Na sastanku je prisustvovala i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Bilo je veoma važno da se mi pojavimo ovde, s obzirom da svaka institucija u svetu koja nešto znači u oblasti finansija je ovde i da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu i ono što radimo trenutno i planove šta ćemo da uradimo kada je naša ekonomija i privreda u pitanju – rekao je ministar Mali.

On je istakao da je imao sjajan razgovor sa potpredsednikom MMF Bo Lijem, na kome je predstavio šta smo sve mi kroz saradnju sa MMF uspeli da uradimo.

– Ogromne su reforme za nama, imamo i dalje važeći stendbaj aranžman sa MMF i već naredni četvrtak će misija MMF doći u Beograd i ostaće dve nedelje da vidimo šta smo sve uradili po pitanju ciljeva koje smo definisali, i koji nam je plan za dalje – rekao je Mali.

Srpski ministar finansija imao je sastanke i sa potpredsednicom Svetske banke Antonelom Basani, direktorom Departmana za Evropu MMF Alfredom Kamerom, kao i sa predstavnicima BNP Paribas banke, Saudijskim fondom za razvoj, Dojče bankom i investicionim fondovima. Sastaće se sa najvećim finansijerima i investitorima, kojima će predstaviti aktuelne projekte i potencijale Srbije za nove investicije.

Potpredsednik Vlade Srbije će tokom boravka u Marakešu, do 12. oktobra, učestvovati na okruglom stolu sa investitorima iz celog sveta, koji ulažu u obveznice Republike Srbije i predstaviti im postignute rezultate, makroekonomske pokazatelje i drugo.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, „gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...