Mali sa ambasadorom Kine o nastavku saradnje

od strane | 05/10/2023 | Kina, Svet

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa novoizabranim ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom o nastavku već uspešne saradnje dve zemlje.

Mali je poželeo dobrošlicu ambasadoru Li Mingu, ukazujući da su Srbija i Kina izgradile uzajamno poverenje i kredibilitet i da nikada u istoriji nisu imali bolje odnose.

– Srbija je ostvarila veliki napredak u poslednjih deset godina. Dominantna smo ekonomija u regionu, povećavamo plate i penzije, realizujemo velike kapitalne projekte, a u tom smislu veliku zahvalnost dugujemo upravo Kini – rekao je Mali i dodao da svi zajednički projekti dve zemlje dobro napreduju.

Ministar je govoreći o uspešnoj saradnji istakao i da „Er Srbija“ od prošle godine ponovo direktno leti do Kine, uvođenjem leta između Beograda i Tjenđina i da danas, srpska nacionalna avio-kompanija direktno leti i na istok i na zapad, kao i da predstavlja primer uspešne kompanije.

U saopštenju se ističe i da su se Mali i ambasador Li osvrnuli i na unapređenje saradnje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) i da je ministar kazao da je Srbija prepoznala značaj ulaganja u IKT i veštačku inteligenciju, gde je Kina aposolutni lider.

– Zbog sankcija smo izgubili decenije i to moramo da nadoknadimo. Moramo da budemo u toku sa inovacijama, a u tome očekujemo i podršku Kine – ukazao je Mali.

Ambasador Li Ming istakao je da je Srbija herojska zemlja i da je počastvovan što je na mestu ambasadora u našoj zemlji napominjući da su generacije unazad, pa i njegovi roditelji znali za Jugoslaviju i Srbiju.

On se složio da je Srbija veliki prijatelj Kine i da je saradnja dve zemlje zasnovana na dubokom prijateljstvu.

– Verujem da imamo potencijala za još bližu saradnju – izjavio je Li Ming i ukazao na značaj predstojećeg Trećeg foruma za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put“.

Ističe se i da je ambasador čestitao Srbiji na dobijanju organizacije specijalizovane izložbe EKSPO 2027, kao i da su se sagovornici složili da je to dobra prilika kako za našu zemlju, tako i za čitav region.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...