Luk postao luksuz na Filipinima – skuplji od mesa i dnevnice

od strane | 28/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Nema preliva od luka. Svaki restoran se suočava sa nedostatkom luka…

Ovakva obaveštenja na Filipinima možete da vidite svuda.

Prema zvaničnim statistikama, cena luka na Filipinima je prošlog meseca porasla na oko 700 pezosa (12,80 dolara) po kilogramu.

To je više od cene mesa i dnevne minimalne zarade u toj zemlji jugoistočne Azije.

Iako su cene nekih proizvoda snižene poslednjih nedelja, luk je i dalje luksuz za mnoge potrošače, kaže Rizalda Maunes, koja vodi piceriju u centralnom gradu Cebuu.

– Ranije smo kupovali tri do četiri kilograma luka dnevno. Sada kupujemo pola kilograma, toliko možemo da priuštimo – rekla je Maunes, pa dodala:

– Naši kupci razumeju jer nisu samo restorani pogođeni, domaćinstvima je teško jer luk ide u mnoga jela.

Glavni sastojak filipinske kuhinje postao je simbol rastućih troškova života.

Inflacija, koja meri rast cena svega, od hrane do goriva, dostigla je novi 14-godišnji maksimum u ovoj zemlji prošlog meseca.

Predsednik Ferdinand Markos Mlađi, koji je i ministar poljoprivrede, nazvao je povećanje cena hrane „vanrednom situacijom“.

Ranije ovog meseca, Markos je odobrio uvoz crvenog i žutog luka u pokušaju da poveća snabdevanje.

Stručnjaci kažu da ponovno otvaranje filipinske privrede podstiče potražnju, dok je loše vreme uticalo na proizvodnju hrane, kao što je luk.

– Još u avgustu, Ministarstvo poljoprivrede je prognoziralo potencijalnu nestašicu nekih prehrambenih proizvoda. Nekoliko meseci kasnije, Filipine su pogodile dve snažne oluje koje su nanele značajnu štetu usevima. Ujedno, kako se ekonomija oporavlja, tako je i naglo povećana potražnja – kaže Nikolas Mapa, viši ekonomista u ING banci.

Rastuće cene pogodile su i prodavce na tezgama sa uličnom hranom u Cebuu, popularne među lokalnim stanovništvom i turistima.

Prženo povrće, meso i morski plodovi obično se poslužuju sa sosom od luka i sirćeta.

– Luk je sastavni deo naših jela. Daje ukusnu hrskavost i slatkoću kako bi neutralisao slanoću hrane. Zahvalni smo vladi na merama za zaustavljanje rasta cena. Nadamo se da će nastaviti da ih sprovodi – kaže Aleks Čua, koji je bio primoran da štedi na luku.

Luk je toliko tražen da je Filipinka Ejpril Lika Biori odlučila da ponese bidermajer napravljen od luka na sopstveno venčanje u Iloilo Sitiju.

– Pitala sam mladoženju da li bismo mogli da koristimo luk umesto cveća, pošto bi posle venčanja cveće uvenulo i na kraju bi bilo bačeno – rekla je Biori za lokalne novine.

Drugi su, opet, upali u nevolje zbog krijumčarenja luka u zemlju.

Ranije ovog meseca objavljeno je da je 10 članova posade filipinske aerokompanije pod istragom zbog pokušaja da prokrijumčari skoro 40 kilograma luka i voća u koferima.

Iz carine su kasnije rekli da se neće suočiti sa optužbama, ali su upozorili putnike da ne pokušavaju da unose slične proizvode bez dozvola.

Izvor: BBC

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...