Kraljica svetskog agrara: Kina proizvede više nego SAD, Indija, Brazil i Rusija zajedno

od strane | 07/03/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Kina prednjači u svetu po poljoprivrednoj proizvodnji, a slede je SAD i Indija.

Prema najnovijim podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), procenjena vrednost poljoprivredne proizvodnje u Kini, SAD i Indiji pre dve godine je sledeća – Kina 1,3 triliona dolara, SAD 446 milijardi dolara, Indija 336 milijardi dolara.

Kinesku poljoprivrednu proizvodnju karakteriše veliki obim, raznovrsnost i efikasnost. Mnogo je ulagala u poljoprivredna istraživanja, tehnologiju i infrastrukturu, što je povećalo prinose i kvalitet useva i stoke.

Međutim, ova država se takođe suočava sa različitim ekološkim i društvenim problemima, kao što su degradacija tla, nedostatak vode i nejednakost prihoda, koji zahtevaju održiva i pravična rešenja.

Kina, koja ima 1,4 milijardi stanovnika i ogromnu površinu od 9,6 miliona kvadratnih kilometara, proizvela je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 1,3 triliona dolara pre dve godine u odnosu na 1,2 triliona dolara 2020.

Prema podacima FAO, SAD koje imaju 331 milion stanovnika i kopnenu površinu od 9,1 milion kvadratnih kilometara, proizvele su poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 446 milijardi dolara 2021. u odnosu na 433 milijardi dolara pre tri godine.

Amerika je glavni proizvođač useva, kao što su kukuruz, soja, pšenica i pamuk, kao i govedine, mlečnih proizvoda i živine, a takođe izvozi veliki deo svojih poljoprivrednih proizvoda. Upravo Kina je jedan od njenih najvećih kupaca, uprkos nedavnim trgovinskim tenzijama.

Indija, koja ima 1,4 milijarde stanovnika i kopnenu površinu od 3,3 miliona kvadratnih kilometara, proizvela je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 336 milijardi dolara u 2021. u odnosu na 311 milijardi dolara u 2020. i proizvodi useve, poput pirinča, pšenice, šećerne trske i pamuka, a proizvođač je i voća, povrća. Indija takođe ima raznovrstan agroekološki sistem koji uključuje kišnu poljoprivredu i navodnjavanje, kao i stočarstvo i ribarstvo.

Druge zemlje koje vode poljoprivrednu proizvodnju u svetu su Brazil, Rusija, Francuska, Indonezija, Tajland, Argentina i Turska. Ove države takođe značajno doprinose globalnom snabdevanju hranom i zapošljavaju milione ljudi u poljoprivrednom sektoru.

Međutim, suočavaju se sa različitim izazovima, kao što su krčenje šuma, degradacija zemljišta, nedostatak vode i klimatske promene, koji zahtevaju inovativna rešenja i društveno delovanje.

Prema poslednjim podacima FAO, procenjena vrednost poljoprivredne proizvodnje u Rusiji u 2021. iznosi 71,8 milijardi dolara i ta država je jedna od najvećih zemalja na svetu, sa površinom od 17,1 miliona kvadratnih kilometara i populacijom od 144 miliona.

Ona ima raznoliku klimu i geografiju, u rasponu od tundre i šuma do stepa i pustinja, koje podržavaju različite vrste useva i stoke.

Izvor: Agrosmart

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...