Koja nacija troši najviše para na luksuz? Nisu Japanci, a ni Kinezi…

od strane | 31/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Najveći svetski potrošači na ličnu luksuznu robu po glavi stanovnika su Južnokorejci. Samo 22 odsto korejskih ispitanika smatra da je pokazivanje luksuzne robe odraz lošeg ukusa, pokazuju podaci istraživanja kompanije Mek Kinsi.

Stoga, isticanje bogatstva je društveno prihvatljivije u korejskom društvu nego u ostalim, bilo da je reč o italijanskim Prada torbama od teleće kože ili klasičnim kariranim britanskim Barberi kaputima.

Kada ih uporedimo sa njima bliskim državama, kao što su Japan (45 odsto) i Kina (38 odsto), uočavamo primetne razlike.

Investiciona banka je procenila da je ukupna potrošnja Južne Koreje na ličnu luksuznu robu porasla za 24 odsto u prošloj godini na 16,8 milijardi dolara ili oko 325 dolara po glavi stanovnika. To je daleko više od 55 i 280 dolara po glavi stanovnika koje troše kineski i američki državljani.

Analitičari agencije Morgan Stenli objasnili su da je potražnja za luksuznom robom među južnokorejskim kupcima vođena kako povećanjem kupovne moći, tako i željom da se spolja pokaže društveni položaj.

– Izgled i finansijski uspeh mogu više da odjekuju kod potrošača u Južnoj Koreji nego u većini drugih zemalja – navodi se u izveštaju.

Luksuzni brendovi su takođe potvrdili snažnu prodaju u Koreji, a jedan od njih je i “Moncler” koji ističe da se njen prihod u Južnoj Koreji više nego udvostručio u drugom kvartalu u poređenju sa periodom pre pandemije.

Vlasnik “Cartier Richemont Group” naveo je da je u Koreji prodaja porasla dvocifreno u 2022. u poređenju sa periodom od pre godinu ili dve dana.

Iz “Prade” su istakli da su blokade u Kini doprinele padu maloprodajnog učinka od sedam odsto takođe u prethodnoj godini, a ističu i da je pad ublažen snažnim performansama u Koreji i jugoistočnoj Aziji.

Potražnja za luksuznom robom bila je podržana i povećanjem bogatstva domaćinstava.

Podaci Banke Koreje pokazuju da je neto vrednost domaćinstva u zemlji porasla za 11 odsto u 2021. dok oko 76 odsto bogatstva domaćinstva u Koreji čine nekretnine, čije su cene značajno porasle u odnosu na 2020.

U izveštaju investicione banke piše i da su luksuzne kuće takođe angažovale korejske slavne ličnosti kako bi dodatno pospešile potražnju.

– Skoro sve glavne korejske poznate ličnosti su ambasadori brendova vodećih luksuznih kuća – navodi se u izveštaju, a neki od njih su Fendi i glumac Li Min-Ho ili Šanel i reper G-Dragon.

Tako je “Tiffani & Co” učinio pevačicu Blackpink Rouz licem svoje kolekcije.

Kako bi se smanjio jaz, partner kompanije Bain&Co Veivei Ksing daje predlog na koji način treba da se vrši preraspodela luksuzne potrošnje.

– Predložio bih da se ukupna luksuzna potrošnja proporcionalno podeli prema broju stanovništva srednje klase i više, što bi bila značajnija mera za odraz stava i potrošnje prema luksuzu – poručuje Ksing.

Ipak, Morgan Stenli navodi da je napredno korejsko tržište luksuza i dalje nedovoljno probojno.

Trenutno, godišnja potrošnja Južne Koreje po glavi stanovnika na luksuznu robu i dalje je šest puta veća od potrošnje Kine. Globalno, Mek Kinsi je predvideo da će luksuzno tržište rasti između pet i deset odsto u ovoj godini, podstaknuto potražnjom iz SAD i Kine.

– Očekujemo da će se rast nastaviti nakon što se Kina oporavi od trenutnih kovid talasa, što bi trebalo da se dogodi do prvog kvartala – rekao je Ksing.

Izvor: BIZLife

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...