Kisić u Azerbejdžanu: Mere koje Srbija primenjuje za povećanje nataliteta daju dobre rezultate

od strane | 09/03/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić razgovarala je u Bakuu sa predsednicom Državnog komiteta za porodicu, žene i decu Republike Azerbejdžan Bahar Muradovom o merama koje Srbija primenjuje u cilju povećanja nataliteta., kao i o budućoj saradnji ministarstva i tog komiteta.

Kisićeva je istakla da je finansijska podrška države znatno povećana prethodnih godina i naglasila je da sve mere koje država sprovodi počinju da pokazuju dobre rezultate.

Ona je rekla da je Azerbejdžan jedna od zemalja koja može da se pohvali dobrom demografskom slikom i da je primer odlične prakse, kada je u pitanju podrška roditeljstvu, reproduktivnom zdravlju i zasnivanju porodice.

Predsednica Državnog komiteta za porodicu, žene i decu Republike Azerbejdžan Bahar Muradova navela je da u Azerbejdžanu, u 11 regiona postoje centri za podršku ženama i deci u okviru kojih se održavaju škole roditeljstva, edukacije o reproduktivnom zdravlju i zasnivanju porodice.

Kako je saopšteno, Kisić i Muradova saglasile su se da je današnji sastanak još jedan dokaz odlične i intenzivne saradnje dveju zemalja i veoma dobrih odnosa predsednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.

Ministarka i predsednica komiteta Bahar Muradova dogovorile su se da Ministarstvo i Komitet vrlo brzo potpišu Memorandum o saradnji i da će prvi korak u tom cilju biti formiranje radnih grupa koje će raditi na usaglašavanju teksta ovog dokumenta.

Kisićeva je u Bakuu prisustvovala i otvaranju 10. Globalnog foruma.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...