Kineski tajkun prodavao kuće i avione da spasi kompaniju, izgubio 39 milijardi dolara

od strane | 21/01/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Za kineske tajkune prethodne godine nisu bile uspešne, posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na tržištu nekretnina.

Blumbergov indeks milijardera navodi da je neto bogatstvo Hui Ka Jana, predsednika kompanije za razvoj nekretnina Čajna Evergrande, palo za gotovo 93 odsto.

Hui je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji, ali se njegovo bogatstvo spustilo sa 42 milijarde dolara, koliko je iznosilo na svom vrhuncu 2017. godine, na oko tri milijarde dolara.

Njegova kompanija Evergrande ima oko 200.000 zaposlenih, 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, što je čini najzaduženijom svetskom kompanijom nekretnina.

Drugi najbogatiji čovek u Aziji iskoristio je lično bogatstvo kako bi podržao svoju kompaniju u krizi, prodavši svoje kuće i privatne avione.

Međutim, to nije bilo dovoljno i Evergrande je u decembru 2021. prestao sa isplatom svojih obveznica u američkim dolarima nakon što je mesecima pokušavao da prikupi gotovinu za otplatu poveriocima, dobavljačima i investitorima.

Prošle godine kompanija nije uspela da dostavi preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

Analitičari su već dugo zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao da poveća rizike za kinesko tržište nekretnina i naštetiti vlasnicima kuća, kao i širem finansijskom sistemu jer nekretnine i srodne industrije čine čak 30 odsto kineskog BDP.

Izvor: Tanjug

tagovi: bogatas | kina | tajkun

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...