Kineski električni automobili jeftiniji od evropskih

od strane | 28/09/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Cene električnih vozila (EV) proizvedenih u Kini oko 20 odsto niže od onih proizvedenih u Evropskoj uniji (EU).

Ipak, EU je veoma daleko od uvođenja novih tarifa za uvoz kineskih električnih vozila, iako je u toku istraga o subvencijama koje za njihovu proizvodnju daje vlada u Pekingu.

Udeo električnih automobila proizvedenih u Kini, a prodatih u Evropi porastao je ove godine na osam procenata, a do 2025. mogao bi da dostigne 15 odsto, ocenjuje EU administracija. EU je istragu o tom subvencijama pokrenula nedavno.

– Veoma smo daleko od nametanja uvoznih dažbina za kineska vozila, jer istrage, moraju da se sprovedu pravilno – izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije izvršnog ogranka EU.

Evropska komisija inače smatra da jeftiniji kineski električni automobili preplavljuju evropsko tržište, a cene se drže niskim zbog značajnih državnih subvencija. EU se sve više fokusira na stanje tržišta EV uoči isteka roka za zabranu prodaje novih dizel vozila do 2035.

Kina će, sa druge strane, kako se navodi, posvetiti veliku pažnju protekcionističkim tendencijama EU i naknadnim akcijama i čvrsto štititi legitimna prava i interese kineskih preduzeća. Komisija je saopštila da bi istraga protiv subvencija mogla da traje do 13 meseci. Takođe je rečeno da privremene mere moraju biti uvedene najkasnije u roku od devet meseci, nakon čega slede četiri meseca za izricanje konačnih mera, ako su one zakonski opravdane.

– Mada, u međuvremenu, jasno je da moramo da udvostručimo naše napore kako bismo osigurali da naša automobilska industrija ostane veoma konkurentna. U Evropi se proizvode najbolji, najbezbedniji i najčistiji automobili – dodao je Šefčovič.

EU već ima carinu od deset odsto na sve uvezene automobile, SAD još veću od 27,5 odsto.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...