Kineski električni automobili jeftiniji od evropskih

od strane | 28/09/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Cene električnih vozila (EV) proizvedenih u Kini oko 20 odsto niže od onih proizvedenih u Evropskoj uniji (EU).

Ipak, EU je veoma daleko od uvođenja novih tarifa za uvoz kineskih električnih vozila, iako je u toku istraga o subvencijama koje za njihovu proizvodnju daje vlada u Pekingu.

Udeo električnih automobila proizvedenih u Kini, a prodatih u Evropi porastao je ove godine na osam procenata, a do 2025. mogao bi da dostigne 15 odsto, ocenjuje EU administracija. EU je istragu o tom subvencijama pokrenula nedavno.

– Veoma smo daleko od nametanja uvoznih dažbina za kineska vozila, jer istrage, moraju da se sprovedu pravilno – izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije izvršnog ogranka EU.

Evropska komisija inače smatra da jeftiniji kineski električni automobili preplavljuju evropsko tržište, a cene se drže niskim zbog značajnih državnih subvencija. EU se sve više fokusira na stanje tržišta EV uoči isteka roka za zabranu prodaje novih dizel vozila do 2035.

Kina će, sa druge strane, kako se navodi, posvetiti veliku pažnju protekcionističkim tendencijama EU i naknadnim akcijama i čvrsto štititi legitimna prava i interese kineskih preduzeća. Komisija je saopštila da bi istraga protiv subvencija mogla da traje do 13 meseci. Takođe je rečeno da privremene mere moraju biti uvedene najkasnije u roku od devet meseci, nakon čega slede četiri meseca za izricanje konačnih mera, ako su one zakonski opravdane.

– Mada, u međuvremenu, jasno je da moramo da udvostručimo naše napore kako bismo osigurali da naša automobilska industrija ostane veoma konkurentna. U Evropi se proizvode najbolji, najbezbedniji i najčistiji automobili – dodao je Šefčovič.

EU već ima carinu od deset odsto na sve uvezene automobile, SAD još veću od 27,5 odsto.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...