Kineski automobili osvajaju Australiju

od strane | 20/01/2023 | Australija, Svet

(Foto: Freepik)

  Kina ubrzano postaje jedan od najvećih izvora novih automobila za australijske kupce, pri čemu u prodaji dominiraju električna vozila (EV), što potencijalno može da ubrza prelazak sa fosilnih goriva za transportna vozila.

Prema podacima Federalne komore automobilske industrije, prodaja kineskih vozila u Australiji 2022. iznosila je 122.845 jedinica, što je povećanje od 61,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U decembru je uvoz iz Kine bio više nego duplo veći u odnosu na godinu dana ranije.

Ovo povećanje je učinilo Kinu četvrtim najvećim izvorom uvoza.

Ipak, automobili iz Japana i dalje dominiraju, čineći nešto manje od trećine tržišta od 1,1 miliona vozila, iako je prodaja opala za skoro 600 odsto tokom godine.
Uvoz iz Tajlanda sa 245.000 vozila i Južne Koreje sa nešto više od 159.000, uvećani su za manje od deset odsto.

Direktor australijske Komore za komunikacije Piter Grifin rekao je da Kina raste kao proizvođač automobila i na koji način to utiče na potrošače.

– Sve više vidimo automobilske brendove koji se celi proizvode u Kini i pojavu brendova automobila u kineskom vlasništvu. Više proizvođača automobila na globalnom tržištu automobila znači više konkurencije, što znači boljitak za potrošače – ocenio je Grifin.

Kinesko tržište automobila najveće je na svetu već oko deceniju. Lokalne kineske firme sve su uspešnije, a isporuke su porasle za 54 odsto prethodne godine na 3,1 milion, prenosi kineski servis finansijskih vesti.

Kineske grupe, kao što su BID, KSPeng, Li Auto i Nio čine 81 odsto domaće prodaje električnih vozila, navodi se u izveštaju britanskog Fajnenšel tajmsa.

Prema njihovom izveštaju, kineski potrošači će ove godine kupiti od osam do deset miliona električnih vozila, u odnosu na rekordnu prodaju od 6,5 miliona vozila prošle godine i 3,5 miliona u 2021. godini.

Za razliku od kupovnog uspeha na azijskom tržištu, predviđa se da će se u Evropi ove godine prodati svega tri miliona, a u SAD samo dva miliona električnih automobila.

Izvršni direktor Australijskog saveta za električna vozila Behjad Džafri kaže da je Australijancima isplativije da kupuju automobile kineske proizvodnje.

– Porast kineskih proizvođača automobila verovatno će ubrzati prelazak sa vozila koja koriste benzin i dizel na električna, jer njihove jeftinije ponude električnih automobila, omogućavaju većem broju Australijanaca da ih kupe – smatra Džafri i naglašava da kineske kompanije brže uvode inovacije i trude se da budu što pristupačnije, što potvđuju i podaci da će neki od modela biti ispod 40. 000 dolara.

On zaključuje time da je prethodne godine svako električno vozilo prodato, što znači da su Australijanci zainteresovani za kupovinu takvih vozila.

Kineski BYD Atto3 spada u red najjeftinijih električnih vozila u Australiji, te cena osnovnog modela trenutno iznosi nešto više od 44.000 dolara.

Izvor: Srpska dijaspora info

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...