Kineske kompanije znatno smanjile investicije u Evropi

od strane | 06/03/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Prošle godine kineski investitori zabeležili su 139 transakcija preuzimanja i ulaganja u evropske kompanije, što je znatno manje nego godinu ranije.

Kineski investitori drastično su smanjili ulaganja i kupovinu firmi u Evropi u poslednjih godinu dana zbog napetosti u međunarodnim odnosima i mera suzbijanja pandemije u matičnoj zemlji, pokazala je studija koju je sprovela agencija Ernst end Jang (EJ).

Prošle godine kineski investitori zabiležili su 139 transakcija preuzimanja i ulaganja u evropske kompanije, što je 16 manje nego 2021. godine, objavio je EJ.

Međutim, vrednost tih 139 transakcija iznosila je samo 4,3 milijarde dolara i bila je gotovo za dve trećine manja nego u 2021, procenjuju u EJ, napominjući da kupoprodajne cene u većini slučajeva nisu objavljene.

Trenutno naglašena kineska suzdržanost posebno jasno dolazi do izražaja kada se prošla godina uporedi s rekordnom 2016. kada je EJ izbrojao 309 kineskih akvizicija i ulaganja kineskih investitora u Evropi, ukupne vrednosti 92 milijarde dolara, piše DPA.

Pre sedam godina najveći posao u Nemačkoj sklopila je kineska Midea kupovinom proizvođača robota Kuka sa sedištem u Augsburgu, za procenjenih 4,7 milijardi dolara.

Od tada brojke gotovo konstantno pokazuju pad i kineska preuzimanja u Nemačkoj su trenutno retka. Podaci EJ pokazuju da kineski ulagači danas izbegavaju politički kontroverzne velike akvizicije, poput preuzimanja Kuka.

Osim napetosti u političkim odnosima Kine i Zapada, značajnu ulogu u proređenim kineskim ulaganjima odigrale su i drastične mere suzbijanja kovida 19 u matičnoj zemlji.

– Transakcije su otežala ograničena putovanja i strogi propisi o karantinu – objašnjava direktorka sektora za poslovne usluge u Zapadnoj Evropi EJ Sun Ji.

Izvor: Al džazira

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...