Kineske banke u januaru odobrile rekordan iznos novih kredita

od strane | 15/02/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u januaru nakon što su ih vlasti podstakle da više pozajmljuju kompanijama, iako je zaduživanje potrošača ostalo prigušeno.

Finansijske institucije ponudile su 4,9 milijarde juana ili 719 milijarde dolara novih zajmova prošlog meseca, odnosno više od 4,2 milijarde juana, koliko su procenjivali ekonomisti, u poređenju s rekordnih 3,98 milijarde juana pre godinu dana.

Prema navodima Narodne banke Kine ovo je podstaklo rast iznosa odobrenih kredita na ukupno 5,98 triliona juana u januaru, što je iznad procena ekonomista.

Novčana masa M2 porasla je 12,6 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od aprila 2016.

Banke su sklone podsticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju visoke kreditne kvote koje mogu da iskoriste i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit.

Podaci su pokazali rast zajmova kompanijama i oporavak u izdavanju korporativnih obveznica.

Dok su potrošači uzimali više kredita nego u decembru, njihova potražnja za finansiranjem je pala u odnosu na godinu ranije.

Izvor: Mina

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...