Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su zvaničnici očekivali

od strane | 02/03/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Kineska ekonomija se oporavlja brže nego što su najviši zvaničnici očekivali zbog krize izazvane virusom kovid-19 i ponovnog otvaranja, što sugeriše da će Vlada biti uzdržana u uvođenju novih stimulativnih mera ove godine.

Talas zaraze koji je usledio nakon naglog ukidanja ograničenja zbog pandemije, završio se brže nego što su visoki zvaničnici očekivali.

Uprkos predviđanjima da će epidemija trajati do februara ili marta, najveći broj stanovništva zaražen je već početkom godine, što je omogućilo da se ekonomija brže oporavi.

Ključni podaci idu u prilog mišljenjima da se ekonomija snažno oporavlja nakon što je Kina odustala od strategije nulte tolerancije na koronavirus.

U Kini je proizvodni sektor u februaru zabeležio najveće povećanje aktivnosti u poslednjih više od decenije istraživanja menadžera nabavki, a povećana je i aktivnost potrošača.

Prema podacima istraživanja, 100 najvećih investitora u oblasti nekretnina, prodaja stanova takođe je porasla prvi put u poslednjih 20 meseci.

Rezultati pokazuju da ekonomski izgledi ipak ostaju neizvesni, u okolnostima slabog globalnog rasta i povećanih referentnih kamatnih stopa, a potražnja za kineskim proizvodima opala je poslednjih meseci u nekim od najvećih tržišta, poput SAD i Evrope, i verovatno će ostati na nižem nivou do kraja godine.

Dodaje se da su tenzije između SAD i Kine oko tehnologije i geopolitičkih pitanja takođe eskalirale i dodatno opteretile poslovnu klimu.

Ekonomisti očekuju da kineska Vlada postavi cilj rasta za ovu godinu koji je veći od pet procenata, dok drugi procenjuju da će iznositi 5,5 odsto ili više.

Ekonomija je prošle godine porasla za samo tri odsto, što je drugi najsporiji tempo od sedamdesetih.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...