Kineska ekonomija će postati motor svetskog razvoja

od strane | 12/01/2023 | Kina, Svet

(Foto: Novi magazin)

  Kineski predsednik Si Đinping u svom novogodišnjem obraćanju naciji naglasio je da domaća ekonomija uživa snažnu otpornost, ogroman potencijal i veliku vitalnost.

Lider Kine ističe da je njihova ekonomija ostala druga po veličini u svetu i da ima dobar, dugoročni razvoj tokom godine. U članku koji prenosi Kineska globalna televizijska mreža CGTN navode se očekivanja da će bruto domaći proizvod (BDP) Kine za celu godinu premašiti 120 milijardi juana (oko 17,39 milijardi dolara).

– Tokom protekle godine, kineska ekonomija je zadržala stabilan rast. Zemlja je efikasno koordinirala prevenciju pandemije sa ekonomskim i društvenim razvojem, jer su bili potrebni napori da se konsoliduje uzlazni trend ekonomskog oporavka, kao i da se zaposlenost i cene održe stabilnim – rekao je Si Đinping.

Svi ovi napori čine osnovu za kinesku ekonomiju kao pouzdanu pokretačku snagu globalnog ekonomskog rasta. Prema istraživanju koje su sproveli CGTN i Kineski institut za javno mnjenje sa Univerziteta Ženmin, 78,34 odsto ispitanika širom sveta veruje da je kineska ekonomija postala motor svetske ekonomije.

Sa ovim mišljenjem saglasno je čak 91,46 odsto ispitanika iz Afrike. Istraživanje pokriva 41 zemlju i region širom sveta, što predstavlja 65,2 procenata svetske populacije.

To pokazuje da 76,23 odsto ispitanika misli da će kineska ekonomija igrati veću ulogu u budućem razvoju globalne ekonomije, dok 71,1 odsto mladih ispitanika iz celog sveta smatra da će kineska privreda nastaviti da se razvija.

U analizi se dalje navodi da Kina nastavlja da napreduje, pružajući ogromne mogućnosti ostatku sveta.

Prema istraživanju, inicijativa “Pojas i put” donela je koristi zemljama duž rute u smislu širenja međunarodnog tržišta (46%), jačanja izgradnje infrastrukture (44,5%) i deljenja razvojnih dostignuća (44,1%).

Ukupno 84,13 odsto ispitanika iz zemalja na “Pojasu i putu” je veoma uvereno u otvaranje Kine, a više od polovine (54,3 odsto) ispitanika odobrava dostignuće Kine u otvaranju. Prema rezultatima istraživanja, 64,7 odsto ispitanika iz zemalja u razvoju očekuje da će kinesko otvaranje na visokom nivou uneti novi podsticaj oporavku svetske ekonomije.

Zemlja je takođe u potpunosti iskoristila svoje kulturne resurse u uspešnom održavanju Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu, kako bi ojačala poverenje u sopstvenu kulturu i učinila da se glas Kine čuje širom sveta.
Istraživanje pokazuje da 51,97 odsto globalnih ispitanika veruje da su Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu promovisale kulturnu razmenu, dok 46,8 odsto ispitanika smatra da je uspeh kineskog organizovanja Igara doneo nadu svetu u kontekstu pandemije kovida 19 i usporenog globalnog ekonomskog rasta.

Izvor: Kineska medijska grupa

tagovi: kina | razvoj | si djinping

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...