Vesić sa kineskim ambasadorom: Tradicionalni prijatelji i strateški partneri

od strane | 09/10/2023 | Kina, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić razgovarao je sa novim kineskim ambasadorom u Srbiji Li Mingom o nastavku uspešne saradnje dve zemlje koje, kako je rečeno na sastanku u Vladi Srbije, veže tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Ministar je poželeo kineskom ambasadoru srdačnu dobrodošlicu i uspеšan mandat, uz poruku da odnosi Srbije i Kine nikada nisu bili bolji.

Ambasadoru je preneo da je nedavno boravio u poseti Kini gde je, između ostalog, sa kinеskim ministrom saobraćaja Li Sjaopеngom potpisao Sporazum o mеđusobnom priznavanju ovlašćеnja pomoraca dvе zеmljе, ali i obavestio ga da su dva ministarstva dogovorila mehanizam za koordinacuju projekata na kojima zajedno rade kineske i srpske kompanije u Srbiji i Kini.

Vesić je naveo da postoji mnogo kineskih kompanija koje rade u Srbiji u oblasti infrastrukture i između ostalog pomenuo projekat izgradnje brze pruge između Novog Sada i Subotice.

– Radovi na toj pruzi se odvijaju dobro i ne vidimo nijedan problem da ona bude završena šest meseci pre roka, do kraja sledeće godine – rekao je Vesić i dodao da je veoma zadovoljan radom na toj pruzi.

Što se tiče putne infrastrukture, Vesić je rekao da se sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) radi na završetku autoputa „Miloš Veliki“, do Požege, koji bi, prema obećanjima kineskih partnera, trebalo da bude završen do septembra naredne godine.

Odatle će se, dodao je Vesić, raditi autoput prema Crnoj Gori za koji već postoji ugovor.

Vesić je podsetio da se sa kompanijom Pauer Čajna radi na projektu izgradnje beogradskog metra, a pomenuo je i projekat “Čista Srbija” koji se radi sa kompanijom CRBC, čija je druga faza počela pre nekoliko dana.

Takođe, ministar je pomenuo saradnju sa kompanijom Šandong koja, dodao je, radi brzu saobraćajnicu uz Dunav dužine oko 67 kilometara i istakao da se taj projekat razvija dobro, te da će biti završen u skladu sa rokovima.

Ministar je podsetio na program prakse za studente Univerziteta u Beogradu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i preduzećima iz tog resora, navodeći da se sa kineskim kompanijama koje rade u Srbiji pregovara da obezbede da deo naših studenata bude na stručnoj praksi na projektima koje te kompanije rade u Kini.

Ambasador Ming je to podržao i istakao da Srbiju i Kinu veže tradicionalno prijateljstvo.

Naveo je da je saradnja dve zemlje u oblasti saobraćaja izuzetna i da je veliki doprinos tome dala bivša ambasdorka Kine Čen Bo, te dodao da će se truditi da ta saradnja bude još bolja.

– Verujem da uz vašu podršku i pomoć zajedno možemo podići nivo saradnje u oblasti saobraćaja i postići još bolje rezultate u budućnosti – rekao je Ming.

Tokom sastanka ministar je ambasadoru i članovima kineske delegacije poklonio svoju Knjigu o Beogradu, na kineskom jeziku.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...