Đedović Handanović s ambasadorom Kine o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru

od strane | 10/10/2023 | Kina, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom o bilateralnim odnosima i nastavku uspešne saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Đedović Handanović je kazala da je Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i da je zahvaljujući prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saradnja dve zemlje poslednjih godina intenzivirana.

– Naša saradnja je dostigla nivo čeličnog prijateljstva, naročito u rudarskom sektoru gde smo ostvarili odlične rezultate – naglasila je ona.

Ministarka je istakla i da rudarski sektor značajno utiče i na rast industrijske proizvodnje u Srbiji čemu značajno doprinosi kompanija Ziđin.

– Kompanija Ziđin do sada je investirala više od 2,5 milijardi dolara u Srbiji dok je nedavnim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o razvoju Donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Sjamenu, Ziđin potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara što će značiti povećanje proizvodnje rude, koncentrata kao i dodatne investicije – kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Ziđin majning grupom u Srbija Ziđin Koperu, unapređen je privredni ambijent u istočnoj Srbiji, sačuvana su radna mesta i zaposleni novi radnici sa prosečnim platama značajno većim iznad republičkog proseka.

Ministarka je naglasila i da se posebna pažnja posvećuje unapređenju standarda u oblasti zaštite životne sredine.

– Rekonstruisana topionica bakra u Boru je počela sa probnim radom, što će doprineti tome da proizvodnja katodnog bakra bude 2,5 puta veća nego pre rekonstrukcije, odnosno proizvodićemo 180.000 tona katodnog bakra godišnje – kazala je ona.

Zahvaljujući ovoj modernizaciji, kako je navela investirano je i u sisteme koji unapređuju kvalitet životne sredine u rekonstruisanoj topionici, čime su smanjene emisije štetnih gasova, u skladu sa nacionalnim i propisima EU.

– Time su građani Bora posle više decenija dobili kvalitetniji vazduh, a zaposleni bolje uslove rada. Zajedno ćemo razvijati i projekat izgradnje solarne elektrane od 300 megavata, koja će omogućiti sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva uz bolju zaštitu životne sredine, smanjenjem upotrebe energije iz uglja i fosilnih goriva – napomenula je ministarka.

Đedović Handanović je dodala i da je izgradnja termoelektrane Kostolac B3 ušla u završnu fazu, podsetivši da će njen kapacitet iznositi 350 megavata i da je ujedno to i prvo proizvodno postrojenje u portfoliju Elektroprivrede Srbije (EPS) posle tri decenije.

Novi pogon će, kako je objasnila, biti po svim najvišim standardima zaštite životne sredine i davaće veliki doprinos sigurnosti snabdevanja građana i privrede električnom energijom.

– Ministarstvo na nedeljnom nivou prati izvođenje radova i nadam se da će uskoro, uprkos svim izazovima i neplaniranim teškoćama, završiti izgradnju ovog velikog kapaciteta za proizvodnju električne energije, u skladu sa svim propisima i regulatornim okvirom – rekla je ona.

Ambasador Li je kazao da je počastvovan što je na mestu ambasadora u Srbiji, istakavši da je uveren da će saradnja dveju zemalja biti nastavljena uzlaznom putanjom.

On je naglasio i da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi i da postoji veliki prostor za produbljivanje „čeličnog prijateljstva“ u sektoru rudarstva i energetike i OIE, za šta postoji veliko interesovanje kineskih kompanija.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...