Kina zbog nataliteta plaća mladencima odsustvo od mesec dana

od strane | 22/02/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Pojedine kineske provincije daju novim bračnim parovima 30 dana plaćenog odsustva kao meru podsticaja za sklapanja brakova i nataliteta, objavilo je glasilo Komunističke partije Kine „Narodno zdravlje“.

Minimalno plaćeno bračno odsustvo u ovoj državi je tri dana, ali pojedine provincije su od februara uvele duža odsustva.

Tako severozapadna provincija Gansu i provincija Šansi daju 30 dana, Šangaj deset, a Sečuan i dalje samo tri dana, navodi „Narodno zdravlje“.

– Produženje bračnog odsustva je jedan od efikasnih načina za povećanje stope fertiliteta – rekao je Jang Haijang, dekan Instituta za sociološka istraživanja Jugozapadnog univerziteta za finansije i ekonomiju.

On je istakao da je bračno odsustvo uglavnom produženo u provincijama i gradovima sa relativno sporim ekonomskim razvojem.

Haijang je dodao i da je potreban niz drugih oblika podrške, uključujući stambene subvencije i plaćeno roditeljsko odsustvo za muškarce.

Broj stanovnika Kine je opao prošle godine prvi put u šest decenija, prema zvaničnim podacima.

Kina je prošle godine zabeležila najnižu stopu nataliteta ikada, od 6,77 rođenih na 1.000 stanovnika.

Veliki deo pada nataliteta je rezultat politike „jednog deteta“ koja je nametnuta između 1980. i 2015. godine, kao i porasta troškova obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...