Kina spremna da ponovo pokrene trgovinsku razmenu s Australijom

od strane | 14/02/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Kina je spremna da ponovo pokrene mehanizam ekonomske i trgovinske razmene sa Australijom, izjavio je ministar trgovine Vang Ventao.

Tokom razgovora putem video veze sa australijskim ministrom trgovine Donom Farelom, Vang je rekao da je Kina takođe spremna da proširi saradnju u oblastima u razvoju, kao što su klimatske promene i nova energija, kao i da promoviše visokokvalitetan razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa.

– Kina i Australija su jedna drugoj važan ekonomski i trgovinski partner sa visoko komplementarnim ekonomskim strukturama i obostrano korisnom bilateralnom ekonomskom i trgovinskom saradnjom od koje koristi imaju obe strane – rekao je Vang.

On je dodao da se bilateralni trgovinsko-ekonomski odnosi nalaze pred važnim prozorom mogućnosti i da bi dve strane trebalo da ulože zajedničke napore da unesu više pozitivnih faktora u svoju ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije Kine naglasio je da će se Kina nepokolebljivo otvarati ka spoljašnjem svetu, a otvorena Kina koja je u razvoju doneće i više mogućnosti Australiji i drugim zemljama, rekao je Vang.

On se nada da će Australija raditi sa Kinom na jačanju komunikacije i koordinacije u ekonomskim i trgovinskim oblastima i tražiti obostrano korisna rešenja za pitanja koja izazivaju zabrinutost.

– Kina pomno prati pooštreno bezbednosno razmatranje investicija i operacija kineskih kompanija u Australiji i nada se da ta zemlja može na odgovarajući način da reši relevantne slučajeve i da obezbedi pošteno, otvoreno i ravnopravno poslovno okruženje za kineske kompanije – dodao je Vang.

Farel je istakao da je Kina najveći trgovinski partner Australije i značajan izvor investicija, dodajući da su trgovina i investicije kamen temeljac bilateralnih odnosa.

On je rekao da Australija pozdravlja visokokvalitetne investicije iz Kine i drugih zemalja i da se raduje daljem širenju saradnje sa Kinom u oblastima kao što su klimatske promene i obnovljiva energija.

Farel je dodao da obe države podržavaju multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima i da je Australija spremna da radi sa Kinom na jačanju međusobnog poverenja i rešavanju razlika kroz iskren dijalog u korist dva naroda.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...