Kina razočarana godišnjim rastom od 3 odsto

od strane | 17/01/2023 | Kina, Svet

(Foto: Freepik)

  Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku zemlje, kineska ekonomija porasla je svega tri odsto u 2022. godini, daleko ispod vladinog cilja.

Takođe, taj rast označava jedan od najgorih rezultata u skoro pola veka.

Ekonomski rast Kine iznosio je 2,9 odsto u četvrtom kvartalu, nadmašivši očekivanja tržišta. Rojtersova anketa ekonomista ranije je procenila ekspanziju na samo 1,8 procenata.

– Kineska ekonomija je verovatno dostigla dno u decembru. Za mnoge gradove u Kini, vrhunac prvog talasa izbijanja kovida je verovatno već prošao. Indikatori visoke frekvencije, kao što je indeks saobraćajnih zagušenja, naglo su se oporavili u januaru – izjavio je predsednik i glavni ekonomista u “Pinpoint Asset Management” Dživej Džang.

Statistički biro je takođe otkrio da se stanovništvo Kine smanjilo. Zemlja je imala 1,4118 milijardi ljudi 2022. godini, u poređenju sa 1,4126 milijardi prethodne godine. Analitičari kažu da je to prvi pad od 1961.

– Stanovništvo će verovatno opadati i u narednim godinama. Ovo je veoma važno, sa implikacijama na potencijalni rast i domaću potražnju – dodao je Džang.

Izvor: Investitor

tagovi: kina | rast

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...