Kanada zabranila strancima da kupuju nekretnine

od strane | 15/01/2023 | Severna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Zabrana strancima da kupuju kuće i ostale stambene jedinice u Kanadi stupila je na snagu početkom godine, s ciljem da se više kuća stavi na raspolaganje lokalnom stanovništvu suočenom sa stambenom krizom.

Doduše, nekoliko izuzetaka u zakonu dopuštaju pojedincima kao što su izbeglice i stalni stanovnici koji nisu građani da kupuju kuće.

Krajem decembra Otava je takođe objasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske stanove, a ne na rekreacione objekte poput letnjih vikendica.

Privremenu dvogodišnju meru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. kada je zbog rastućih cena posedovanje kuće bilo van domašaja mnogih Kanađana.

– Poželjnost kanadskih kuća privlači profitere, bogate korporacije i strane ulagače – rekla je njegova Liberalna stranka u svom izbornom planu u to vreme i dodala:

– To dovodi do stvarnog problema nedovoljno iskorišćenih i praznih stanova, neobuzdanih špekulacija i vrtoglavog rasta cena. Kuće su za ljude, a ne za investitore.

Nakon izborne pobede 2021. godine, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambenih nekretnina nekanađanima.

Velika tržišta poput Vankuvera i Toronta takođe su uvela poreze na nerezidente i prazne kuće.

Uprkos nedavnom procvatu, tržište nekretnina u zemlji ohladilo se za prodavce, jer su hipotekarne stope sledile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade u pokušaju obuzdavanja inflacije.

Izvor: Nezavisne novine

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...