Kanada kupuje 88 borbenih aviona za 14 milijardi dolara

od strane | 15/01/2023 | Severna Amerika, Svet

(Foto: Wikipedia)

  Kanadska ministarka odbrane Anita Anand objavila je da je ta država finalizovala sporazum sa vladom SAD i kompanijama Lokid Martin i Pret end Vitni o nabavci 88 višenamenskih borbenih aviona 5. generacije F-35 Lightning II.

Kako je ministarka navela, procenjena vrednost investicije je oko 19 milijardi kanadskih dolara (oko 14,2 milijarde američkih dolara), i predstavlja najveće ulaganje u kanadsko ratno vazduhoplovstvo u proteklih 30 godina.

Ugovorom je, osim aviona, obuhvaćeno i održavanje i usluge, prateća oprema za avione, simulatori i izgradnja savremenih objekata infrastrukture u vazduhoplovnim bazama Bagotvil, Kvebek, Kold Lejk i Alberta, što će početi ove godine, a na ovim aerodromima će biti stacionirane, kako operativne tako i eskadrile za obuku i preobuku.

Očekuje se da prva 4 aviona budu isporučena 2026, potom sledećih šest 2027, šest u 2028. godini, a ostatak do kraja 2032. kada bi iz naoružanja trebalo da bude povučena flota borbenih aviona F/A-18A i B Hornet (kanadske verzije nose oznaku CF-18, vojna oznaka CF-188, trenutno aktivno 93 primerka uključujući i polovne australijske avione koji su isporučeni 2019-21).

Ministarka Anand je dodala i da nabavka i početno održavanje aviona F-35 ima potencijal da godišnje doprinese kanadskoj ekonomiji sa preko 425 miliona dolara i blizu 3.300 radnih mesta godišnje za kanadsku industriju tokom narednih 25 godina.

Ona je takođe podsetila da je učešće Kanade u programu Joint Strike Fighter tokom proteklih nekoliko godina već omogućilo kanadskim kompanijama da od potpisanih ugovora zarade skoro tri milijarde dolara, što će se u budućnosti još više povećati. Inače, Kanada za F-35, između ostalog, proizvodi deo softvera, kao i delove za motor i stajni trap.

Izvor: Tangosix

tagovi: avioni | kanada | kupovina

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...