Japanski ribari ostaju bez posla zbog antiruskih mera

od strane | 29/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Rusija neće obaviti godišnji razgovor sa Japanom o obnavljanju sporazuma koji dozvoljava japanskim ribarima da rade u blizini spornih ostrva severno od Japana, zato što je ta zemlja preduzela antiruske mere.

Sporna ostrva nalaze se u blizini severnog japanskog ostrva Hokaida, koja u Rusiji nazivaju Kurili, a u Japanu Severne teritorije, predmet su spora između dve države decenijama unazad, navodi britanska agencija Rojters.

– U kontekstu antiruskih mera koje je preduzela japanska vlada, ruska strana je obavestila Tokio da se ne slaže sa održavanjem međuvladinih konsultacija o produžetku sporazuma – saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Japan, koji smatraju glavnim saveznikom SAD u Aziji, nedugo nakon početka rata u Ukrajini uveo je sankcije desetinama ruskih državljana i organizacija, a ranije ove sedmice pooštrila je sankcije kao odgovor na ruske vazdušne napade na gradove u Ukrajini.

Moskva je odbila da razgovara o produžetku sporazuma koji su Rusija i Japan potpisali 1998. godine, a dozvoljava japanskim plovilima da love ribu u vodama u blizini spornih ostrva.

Rusko ministarstvo je saopštilo da neće biti poboljšanja odnosa, ako Japan ne pokaže “poštovanje”.

– Da bi se vratili normalnom dijalogu, naši japanski susedi treba da pokažu elementarno poštovanje prema našoj zemlji i želju za unapređenjem bilateralnih odnosa – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Izvor: Tanjug

tagovi: japan | posao | ribarstvo | rusija

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...