Japanska kakizome kaligrafija u organizaciji ambasada BiH i Srbije

od strane | 21/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Ambasada Srbije u Japanu učestvovala je na događaju posvećenom tradicionalnom pisanju kaligrafije, pod nazivom Kakizome, u Ambasadi BiH u Tokiju.

Događaju je prisustvovalo 15 učenika iz različitih osnovnih i srednjih škola u Tokiju, koji se usavršavaju kod poznatog kaligrafa Kasena Vade na čelu škole kaligrafije „Kasen edukacija”.

Ambasadorka Aleksandra Kovač je u svom pozdravu istakla značaj povezivanja različitih naroda i zemalja putem duge japanske tradicije Kakizome.

Ona je izjavila da je 140 godina dugo prijateljstvo Srbije i Japana začeto upravo razmenom ručno pisanih pisama dva suverena i izrazila nadu da će se ovakvi oblici saradnje na kulturnom planu nastaviti i ubuduće.

U nastavku su učenici, kao i prisutni iz obe ambasade učestvovali u demonstraciji kaligrafije, nakon čega je Kasen Vada predstavio ispisivanje tradicionalnih novogodišnjih poruka, kao i stihova haiku pesme, pokojne kantautorke Jadranke Stojaković, koja je nakon 20 godina u Japanu pa sve do svoje smrti, 2016. živela u Republici Srpskoj.

Izvor: MSP

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...