Japan u rekordnom spoljnotrgovinskom minusu

od strane | 20/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Japan je prošle godine zabeležio rekordnih 19.970 milijardi jena (144 milijardi evra) spoljnotrgovinskog deficita. Ovo je nastalo usled rasta cena energije i sirovina, kao i zbog pada jena.

Do prošle godine, prema statistici koju sprovodi država još od 1979. godine, najveći deficit bio je onaj iz 2014. kada je iznosio 12.820 milijardi jena.

Prema podacima AFP, siromašni Japan uveliko zavisi od uvoznih fosilnih goriva, čija cena je prošle godine poskupela uglavnom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog ratnih okolnosti, Japan je prestao da uvozi rusku naftu, ali je nastavio da kupuje ugalj i prirodni gas od Rusije iako je uvoz porastao za više od četiri odsto.

Valuta jen, koja je u upotrebi u ovoj državi, od prošle godine, takođe je dostigla najniži nivo u više decenija u odnosu na dolar, a prema navođenjima AFP, vlada je morala da podrži valutu s nekoliko skupih interventnih mera.

Zbog razlike u monetarnoj politici između Japana i drugih zemalja, slabiji jen prošle godine povećao je dobit izvoznika, dok su uvozne cene porasle.

Istraživač na istraživačkom institutu NLI Taro Saito procenio je da će Japan da povećava spoljnotrgovinski deficit samo još kraći vremenski period.

Izvor: Seebiz

tagovi: deficit | japan | trgovina

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...