Japan obećao podršku zemljama jugoistočne Azije oko dekarbonizacije

od strane | 04/03/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Japan je obećao finansijsku i tehnološku podršku zemljama jugoistočne Azije kako bi ubrzale svoje napore na dekarbonizaciji ekonomije i borbi protiv klimatskih promena.

Japan, siromašan izvorima energije, želi da postane svetski lider u vodoničnoj ekonomiji, kako bi smanjio zavisnost od tradicionalnih fosilnih goriva, poput uglja i nafte, javlja Rojters.

Vodonična ekonomija je izraz kojim se označava buduća privreda zasnovana pretežno na vodoničnim gorivima, koja mnogo manje zagađuju okolinu od sadašnjih ugljovodoničkih.

Kao predsedavajući Grupe sedam nacija (G7) ove godine, Japan će održati ministarski sastanak posvećen klimi, energetici i životne sredine u Saporu 15-16. aprila, uoči samita G7 u Hirošimi 19-21. maja, kako bi promovisao ono što naziva realnom energetskom tranzicijom.

– Japan će preuzeti vođstvo u pružanju velikodušne podrške u smislu finansija, tehnologije i ljudskih resursa kako bi pomogao dekarbonizaciju u Aziji – izjavio je ministar inidustrije Jasutoši Nišimura na prvom ministarskom sastanku Azijske zajednice sa nultom emisijom (AZEC).

Na sastanku, Nišimura je rekao da će ta saradnja, između ostalog, uključivati obnovljive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak.

Članice AZEC-a su Australija, Brunej, Kambodža, Indonezija, Japan, Laos, Malezija, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

AZEC je u zajedničkom saopštenju pozvao na finansijsku podršku ulaganjima u infrastrukturu za dekarbonizaciju i stvaranje čistih lanaca snabdevanja energijom.

Ni u saopštenju ni u izjavama Nišimure nije navedeno koliki bi bio iznos te finansijske podrške.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...