Izvoz u Kinu rekordan, sve više srpskih kompanija zainteresovano za to tržište

od strane | 01/03/2023 | Kina, Svet

(Foto: Tanjug)

  Izvoz robe iz Srbije u Kinu u 2022. dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u tu zemlju, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa kineskom poslovnom delegacijom koju predvodi direktor Trgovinskog biroa grada Ningboa Džang Jan.

Momirović je ocenio da se izvoz robe u Kinu povećava iz godine u godinu.

– Kineski grad Ningbo namerava da uveze robu u vrednosti od više milijardi dolara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je ogromna šansa za kompanije iz Srbije – rekao je ministar.

Naveo je da je sastanak sa poslovnom delegacijom toga grada bio vrlo produktivan.

– Raduju i informacije da se kineske provincije sve više otvaraju za saradnju sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu, posebno za proizvode široke potrošnje i prehrambene proizvode – istakao je Momirović.

Ministar, koji je na čelu srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom, napomenuo je da će poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanija bude prisutno u Kini i imaće priliku da predstave svoje poslovanje i proizvode.

– Danas smo načinili još jedan veliki korak kako bi se na predstojećem Sajmu investicija i trgovine zemalja Kine i Centralne i Istočne Evrope u Ningbou među kompanijama iz Poljske, Slovenije, Češke, Slovačke pojavile i srpske kompanije – kazao je on.

On je istakao da je to fenomenalna prilika da domaći proizvodi budu predstavljeni kineskom tržištu, za povećanje izvoza u Kinu, kao i postavljanje snažnih temelje i ojačanja veza srpskih i kineskih kompanija uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

U delegaciji grada Ningbo bili su generalni direktor Biroa za trgovinu Žang Ian, zamenik direktora Biroa za poljoprivredu Mao Lihong, zamenik generalnog direktora kompanije “Ning Shing Holdings So. Ltd” Jiang Jianjun, direktor Kancelarije za spoljne poslove Ningboa za Evropu i Afriku Ie Kejun, kao i nekoliko privrednika iz sektora trgovine i logističkih poslovima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...