Indonezija pokrenula svoju prvu visokobrzinsku železnicu uz podršku Kine

od strane | 05/10/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Indonezija je pokrenula svoju prvu visokobrzinsku želežnicu nazvanu Vuš („Whoosh“), na kojima će vozovi moći da dostignu maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat.

Ovaj projekat za 6,9 milijardi evra je podržala Kina u okviru inicijative „Pojas i put“. Železnicu koja povezuje glavni grad Džakartu sa ekonomskim čvorištem, gradom Bandungom, otvorio je predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

Operator železnice Vuš je grupacija PT KCIC koja udružuje četiri indonežanske državne kompanije i konglomerat Kineske međunarodne železnice (China Railway International). Indonežanski zvaničnici očekuju da će brza pruga poboljšati ekonomsku produktivnost u zemlji, a istovremeno ističu i činjenicu da ovaj voz pokreće električna energija, što treba da smanji emisije ugljenika.

Otvaranje pruge je prvobitno bilo planirano za 2019. godinu, ali je ono bilo odloženo zbog sporova oko zemljišta, pandemije koronavirusa i prekoračenja budžeta za 1,13 milijardi evra.

Neki kritičari smatraju da bi cena železnice mogla da optereti javne finansije Indonezije, pošto se predsednik Vidodo složio sa ulaganjem državnih sredstava u ovaj projekat da bi se izbegla dalja kašnjenja.

Projekat je deo desetogodišnje inicijative kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“, ambicioznog plana za povezivanje Azije sa Afrikom i Evropom kroz niz kopnenih i morskih puteva, odnosno kroz investicije u lokalnu infrastrukturu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...