Indija se suočava sa nestašicom žita usled toplotnog udara

od strane | 03/03/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Drugi najveći proizvođač žitarica u svetu suočava se sa smanjenom proizvodnjom pšenice usled pada zaliha na najniži nivo u poslednjih šest godina.

Talas vrućine na severu i u centralnoj Indiji, u periodu sazrevanja useva, mogao bi da ošteti žitarice i tako umanji proizvodnju pšenice u toj zemlji već drugu godinu zaredom.

Inače, Indija je prošle godine zabranila izvoz ovog proizvoda kako bi zadovoljila svoje potrebe. U februaru je zabeležila najvišu maksimalnu temperaturu ikad, a meteorološki zavod je upozorio da će uslediti novi talas vrućine u martu, posebno u centralnom i severnom delu države, gde se i najviše uzgaja pšenica.

Prema proceni službe pri američkom Ministarstvu poljoprivrede, veoma visoke temperature dovele su do toga da se ograniči proizvodnja pšenice na 100 miliona tona u odnosu na lokalnu potrošnju od 103,6 miliona tona u toku prošle godine.

Indija je prošlog meseca očekivala da bi proizvodnja u ovoj godini mogla da se oporavi i dostigne rekordnih 112,2 miliona tona, ali trgovci su manje optimistični zbog novih talasa vrućina.

– Više temperature u martu mogu smanjiti proizvodnju za četiri do pet miliona tona – rekao je predsednik Udruženja mlinara u Indiji (RFMFI) Pramod Kumar S.

Državne rezerve pale su za 53 odsto prošle godine na 18,8 miliona tona, što je podiglo lokalne cene i nateralo vladu u saradnji sa Korporazcijom za hranu Indije (FCI) da odvojiti pet miliona tona žita iz svojih rezervi da bi ublažila cene.

Vlada namerava u ovoj godini da obnovi zalihe i nabavi oko 34 miliona tona od farmera.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...