Ilon Mask ušao u Ginisa kao najveći gubitnik u istoriji

od strane | 15/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Youtube printscreen)

  Američki milijarder i vlasnik kompanija Tesla i Twitter Ilon Mask ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći gubitnik u istoriji, jer je prošle godine, prema redovnom rangiranju magazina Forbes, njegovo bogatstvo umanjeno za neverovatne 182 milijarde američkih dolara.

U saopštenju Ginisove knjige rekorda navodi se da je Mask, iako je tačan iznos njegovog gubitka gotovo nemoguće utvrditi, a neki mediji procenjuju da oni premašuju 200 milijardi dolara, srušio prethodni rekord – gubitak od 58,6 milijardi dolara japanskog investitora Masajoši Sona u 2000. godini.

Forbs obračunava ukupnu imovinu, a Maskovo naglo topljenje bogatstva uveliko je posledica strmog pada vrednosti akcija Tesle, koje su izgubile otprilike 65 odsto svoje vrednosti tokom najgore godine u istoriji kompanije.

Gubitak je bio dovoljan da padne s prvog mesta najbogatijih ljudi u svetu. Titulu sada drži francuski magnat luksuzne robe Bernar Arno.

Mask nije jedini milijarder čije je bogatstvo palo u prošloj godini.

Američki milijarderi ukupno su izgubili 660 milijardi dolara prošle godine, uključujući i Maskovog najvećeg rivala Džefa Bezosa, koji je ujedno bio i prvi takmac za neslavnu titulu gubitnika, jer je u tom periodu osnivač Amazona ostao bez 80 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo je iznosilo čak 320 milijardi dolara krajem 2021. godine, a zbog svojih problema da pribavi dovoljnu količinu gotovine za preuzimanje Twittera bio je u jednom trenutku prinuđen da prodaje akcije Tesle i nudi učešće novim investitorima, što je takođe uticalo na pad vrednosti akcija.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...