Hakeri iz Severne Koreje ukrali 100 miliona dolara od američke kripto kompanije

od strane | 25/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Dve hakerske grupe povezane sa Severnom Korejom, Lazarus i APT38, odgovorne su za krađu 100 miliona dolara prošlog juna od američke kripto kompanije Harmoni, saopštio je Federalni istražni biro.

Grupe su 13. januara koristile protokol privatnosti pod nazivom “Railgun” da operu više od 60 miliona dolara vredne kriptovalute eter, prisvojene tokom krađe u junu i pretvorenih u bitkoin, navodi FBI u saopštenju.

FBI je takođe saopštio i da Severna Koreja krađe i pranje kriptovaluta koristi za podršku programima balističkih projektila i oružja za masovno uništenje.

U junu prošle godine, kompanija Harmoni sa sedištem u Kaliforniji saopštila je da je opljačkan njen “Horizon bridž”, koji je osnovni softver za prenos kriptovaluta, poput bitkoina ili etera, između različitih blokova, blokčejna.

Ova firma razvija i blokove za decentralizovane finansije peer-to-peer sajtove, koji nude kredite i druge usluge bez tradicionalnih čuvara kapije kao što su banke i nezamenljive tokene.

Izvor: RTS

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...