Gvajana zabeležila neverovatan skok izvoza nafte – 164 odsto

od strane | 15/01/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Izvoz nafte iz Gvajane skočio je za neverovatnih 164 odsto tokom prošle godine.

Izvoz je podstaknut rastućom proizvodnjom i potražnjom, posebno u Evropi, gde su žedne rafinerije povećale uvoz kako bi zamenile ruske zalihe, piše Rojters.

Otkako je konzorcijum koji predvodi Exxon Mobil krajem 2019. počeo da pumpa, isporuke iz Gvajane su porasle, čime je prihod južnoameričke zemlje od izvoza nafte prošle godine iznosio 1,1 milijardu dolara, prema zvaničnim podacima koje je Rojters dobio.

Gvajana, među najmanjim i najnerazvijenijim državama u Južnoj Americi, planira da iskoristi svoje bogatstvo nafte za industrijalizaciju, elektranu na gas, nove puteve i projekte solarne energije.

Nakon puštanja u rad drugog plutajućeg proizvodnog Exxon broda prošlog februara, proizvodnja je porasla i izvoz je tekao dok su evropske rafinerije tražile alternative ruskoj nafti nakon sukoba Rusije i Ukrajine.

Gvajana proizvodi oko 360.000 barela dnevno (bpd) nafte i ima za cilj da poveća proizvodnju na 1,64 miliona barela dnevno do kraja decenije.

Izvoz Gvajane je u proseku iznosio 265,693 bpd prošle godine, što je dvostruko više od 100,645 bpd u 2021. Evropa je bila najveći primalac, uzimajući čak 49 odsto tereta.

Izvor: B92

tagovi: gvajana | izvoz | nafta | rast

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...