Gvajana najbrže rastuća ekonomija sveta

od strane | 30/09/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Gvajana je najbrže rastuća ekonomija sveta. Taj rast, uglavnom podstaknut prihodima od proizvodnje i izvoza nafte, do 2028. godine bi mogao iznositi više od 100 odsto.

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ekonomski rast ove južnoameričke države s 800.000 stanovnika bi do kraja ove godine mogao biti 38 odsto, što je izuzetno brz rast. MMF nije usamljen u optimističnim procenama.

Andrew Trahan iz finansijske kompanije „Fitch Solutions“ smatra da će Gvajana ove godine imati, kako je izjavio, eksplozivan rast. Očekuje da će taj rast u narednih pet godina biti 115 procenata. On je ukazao da će taj rast zavisiti od brzine pokretanja dodatne proizvodnje nafte.

Pretpostavlja se da će proizvodnja nafte u Gvajani s ovogodišnjih 390.000 barela dnevno do 2027. porasti na milion barela dnevno. Naftna kompanija „ExxonMobile“ namerava da otvori novo nalazište nafte, za koje se pretpostavlja da sadrži 11 milijardi barela.

– Snažan rast Gvajane je bio i ostaće podstaknut brzom ekspanzijom proizvodnje nafte – napomenuo je Trahan.

Prema MMF, rast BDP ove države je prošle godine iznosio 62,3 odsto. Osim proizvodnjom nafte, a rast je podstaknut ulaganjima u transport, stanogradnju i razvoj ljudskog kapitala. U izveštaju MMF se ističe da poljoprivreda i rudarstvo takođe imaju dobre rezultate.

Tarhan smatra da će Gvajana tokom ove godine biti najbrže rastuća ekonomija sveta te da će to i ostati u naredne dve godine.

Saradnica istraživačkog centra „Chatham House“ Valerie Marcel je ukazala da je Gvajana brzo prerasla iz jedne od najsiromašnijih karipskih zemalja u ekonomiju sa izuzetnim rastom.

Ona smatra da bi ova zemlja trebalo da diverzifikuje svoju ekonomiju zbog toga što će cene nafte biti nestabilne.
Najveći rizici po Gvajanu su korupcija i Holandska bolest – termin kojim se označavaju negativne posledice brzog ekonomskog razvoja.

Izvor: Kliks

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...