Francuski restoran u Dubaiju uvodu četvorodnevnu radnu nedelju

od strane | 15/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Jedan od najpopularnijih restorana u Dubaiju, LPM Restaurant & Bar, prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju.

Iz restorana, ranije poznatog pod nazivom La Petite Maison, saopšteno je da će serveri, kuvari i drugi članovi osoblja u obe grane poslovanja restorana imati dva dana u nedelji duže radno vreme, kao i tri slobodna dana. Generalno gledano, radno vreme osoblja restorana će biti kraće za nekoliko sati, dok će njihova plata ostati ista.

U francuskom restoranu su odlučili da naprave promenu kako bi privukli i zadržali zaposlene, uzimajući u obzir da posluju u industriji u kojoj su radnici izloženi visokim nivoima stresa.

– Zaista je bilo neophodno da se preduzmu određeni koraci. U vremenu kada svi govore o uspostavljanju balansa između privatnog i profesionalnog, uveravam vas da ugostiteljska industrija nikada nije bila poznata po tome da ispunjava sve neophodne uslove – kaže Aleksandra Odon, direktorka poslovanja LPM na Bliskom istoku.

Ova odluka dolazi nakon što su kompanije i vlade širom sveta, podstaknute prekidima izazvanim pandemijom počele da eksperimentišu s primenom četvorodnevne radne nedelje.

Neka istraživanja u okviru pilot-programa obavljena prošle godine dovela su do zaključka da je smanjenje radnih sati dobro i za kompanije i za zaposlene. Oko 88 odsto kompanija u Velikoj Britaniji koje su odlučile da skrate radno vreme potvrdilo je da novi raspored dobro funkcioniše.

Ujedinjeni Arapski Emirati već su uveli skraćenu radnu nedelju za javne službenike, dok je pre godinu dana zemlja pomerila svoj zvanični vikend na subotu i nedelju, u skladu sa globalnim poslovnim rasporedom, dok većina državnih službenika petkom, koji je važan verski dan, radi polovinu svog radnog vremena.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...