Formirana radna grupa za srpsko-kineski industrijski park

od strane | 12/01/2023 | Kina, Svet

(Foto: Palilula.rs)

  Vlada Srbije nedavno je donela odluku o obrazovanju radne grupe koja će pratiti razvoj projekta srpsko-kineskog industrijskog parka (SKIP) u Beogradu. Prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku, predsednik novoosnovane radne grupe biće ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

SKIP će se graditi iz više faza, u neposrednoj blizini Pupunovog mosta u Beogradu na opštini Palilula.

S obzirom da je reč o projektu velikih razmera očekivano je da će se izgradnja celog parka završiti u roku od 19 godina, pisalo je u nacrtu prostornog plana koji je bio na javnom uvidu na proleće ove godine.

Prostorni plan za realizaciju projekta „Srpsko kineski industrijski park Mihajlo Pupin“ bio je na javnom uvidu od 20. aprila do 19. maja, а sredinom oktobra Vlada Srbije je donela uredbu o utvrđivanju ovog plana.

Površina u okviru plana iznosi oko 504,2 hekatara.

Radna grupa ima zadatak da prati realizaciju potpisanih ugovora između Vlade Srbije i stratreškog partnera China Road and Bridge Corporation (CRBC) iz Kine. Imaće 12 članova iz redova predstavnika ministarstva finansija, ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture grada Beograda.

Prethodna radna grupa koja se bavila ovim projektom osnovana je pre šest godina, a njeni zadaci bili su ocena studije izvodljivosti, kao i priprema i vođenje pregovora povodom zaključenja ugovora sa kineskom firmom CRBC.

Srpsko-kineski industrijski park biće podeljen na Međunarodni trgovinski centar, Industrijski park i High-Tech park.

Projekat predviđa izgradnju industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora za zaposlene, zgrada za upravljanje. Ta poslovna postrojenja će biti iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, tekstila i odevnih predmeta, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, izrade komponenti za automobile i opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Planirana investicije srpsko-kineskog infustrijskog parka biće vredna blizu 300 miliona evra.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...