Formira se Poslovni savet kompanija Srbije i S. Arabije u cilju brže realizacije projekata

od strane | 24/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: PKS)

  Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) boravili su u Rijadu gde su sa kolegama iz institucija i poslovnih asocijacija Saudijske Arabije imali niz značajnih razgovora posvećenih unapređenju ekonomskih veza dveju zemalja i povećanju srpskog izvoza na saudijsko tržište.

Kako je istaknuto na sastancima, velike su mogućnosti za intenzivniju ekonomsku saradnju u sektorima kao što su poljoprivreda, energetika, IKT, turizam, investicije… Sa predstavnicima Federacija saudijskih komora razmotrena je mogućnost da se formira Poslovni savet koji bi činile kompanije Srbije i Saudijske Arabije sa ciljem brže realizacije konkretnih projekta i poslova.

– Tržište Saudijske Arabije predstavlja jedno od najprivlačnijih na Bliskom istoku za srpsku poslovnu zajednicu. Zemlja je intenzivno počela sa diversifikacijom i velikim investicionim ulaganjima u sektore koji su prepoznati kao osnovni pokretači privrede, a to su obnovljiva energija, poljoprivreda, IKT, turizam, a u kojima i Srbija ima komparativne prednosti. Može da se kaže da je Saudijska Arabija ono što je Dubai bio pre deset godina – zemlja mogućnosti sa jasnom vizijom napretka, utvrđenom strategijom i jasno definisanim ciljevima, otvorena za saradnju i razmenu znanja i iskustva sa drugim zemljama – ističe Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju PKS.

Ova zemlja, po njenim rečima, kroz diversifikaciju i održivu ekonomiju, jača svoju sveukupnu privrednu poziciju u regionu Bliskog istoka u ulozi glavnog regionalnog igrača u međunarodnoj trgovini sa Afrikom, Azijom i Evropom, što otvara prilike i za kompanije iz Srbije. Navodi i mogućnost većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije posebno svežeg i smrznutog voća i povrća.

– Iako Srbija ovu robu već izvozi na saudijsko tržište plan je da se učešće srpskog izvoza poveća, kao i da se na tržište uvedu nove kompanije. Sa tim ciljem, PKS je osnovala Tim za privrednu saradnju sa Saudijskom Arabijom koji će se baviti obukom spoljnotrgovinskih kompanija koje proizvode sveže i smrznuto voće i povrće, za izvoz na ovo tržište – objasnila je Strižak i izrazila očekivanje da kompanije iz Srbije u junu učestvuju na sajmu hrane Saudi Food Show.

PKS je saudijskim partnerima predstavila i aktivnosti koje sprovodi u vezi vodonične strategije i formiranja vodoničnog klastera, za šta su domaćini veoma zainteresovani, razgovore o projektima na temu zelene energije i proizvodnje zelenog vodonika u Srbiji. Dogoverena je saradnja i intenzivniji kontakti Agencije za digitalnu saradnju Saudijske Arabije i Centra za digitalnu transformaciju PKS, rekao je Igor Kronja, savetnik predsednika PKS.

Tokom trodnevne posete koja je održana prošle sedmice, privredna delegacija Srbije, u čijem sastavu su bili i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Rijadu, imala je sastanke i sa predstavnicima ministarstava energetike, spoljnih poslova, turizma, IT, Ministarstva za investicije, kao i Agencije za digitalnu saradnju.

Jagoda Lazarević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ekonomsku diplomatiju MSP, ukazala je da Srbija i Saudijska Arabija imaju dobre bilateralne odnose koji su, u poslednje vreme, značajno intezivirani posetama na najvišem nivou čime se otvara mnoštvo prilika za saradnju u različitim sektorima privrede koji bi mogli da budu zanimljivi poslovnim zajednicama u obe zemlje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Saudijskom Arabijom iznosila je 113,5 miliona dolara, što je povećanje od 59,6% u odnosu na 2020. godinu. Suficit Srbije iznosio je 39,3 miliona dolara, navedeno je na sajtu PKS.

Privreda Saudijske Arabije zasniva se na nafti, imajući u vidu da se u ovoj zemlji nalazi 16 odsto svetskih zaliha ovog energenta. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svetu i ima vodeću ulogu u organizaciji OPEK.

Da bi poboljšala stanje u ekonomiji zemlje i smanjila veliku zavisnost od nafte, vlada ove države je objavila pokretanje ambicioznih ekonomskih reformi pod nazivom „Vizija 2030. godine“.

Investicionim ulaganjima u poljoprivredni sektor drugih zemalja, namerava da obezbedi prehrambenu sigurnost u zemlji. Od 2009. Saudijska Arabija je investirala preko 11 milijardi dolara u sektor poljoprivrede u inostranstvu (Sudan, Egipat, Etiopija, Turska).

Sa više od 33 miliona potrošača, Saudijska Arabija je najveće tržište informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Izvor: Privredna komora Srbije

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...