Egipat stopira skupe projekte zbog ograničenja potrošnje

od strane | 15/01/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Freepik)

  U Egiptu su usvojena pravila s ciljem da se ograniči državna potrošnja, koja uključuje zaustavljanje skupih novih projekata, jer se ova severnoafrička zemlja suočava sa najvećim padom vrednosti strane valute u poslednjih nekoliko godina.

Prema pisanju Blumberga, mere uključuju obustavu rada na novim projektima u koje je potrebno ulagati u dolarima, kao i zahtev da državni organi imaju odobrenja Ministarstva finansija i centralne banke za raspoređivanje deviznih sredstava.

Egipatska vlada ove korake preduzima u trenutku kada se jedan od najvećih uvoznika žitarica na svetu suočava sa nedostatkom stranih finansija kao posledicom rata u Ukrajini. Vlasti su u toku prošle godine tri puta devalvirale egipatsku funtu, da bi potom osigurale pozajmicu od MMF vrednu tri milijarde dolara. Saveznici su obećali da će Egiptu dodeliti 20 milijardi dolara u vidu investicija i depozita.

Egipatske vlasti su poslednjih godina potrošile značajna sredstva na nove puteve, mostove, gradove i drugu infrastrukturu, za koju kažu da su ključni pokretači ekonomskog rasta. Međutim, bilo je i onih koji su kritikovali te projekte, navodeći da su zemlji sa više od 100 miliona ljudi potrebna veća ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...