Dubai zbog turista ukinuo porez na alkohol

od strane | 14/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Pixabay)

  Dubai je ukinuo porez na alkohol, koji je iznosio 30 odsto, kako bi podstakao dodatni rast turizma, a osim toga, više se neće naplaćivati dozvola za alkohol.

Ovaj emirat već neko vreme ukida zakone kojima se tretira alkohol, dozvoljavajući tokom ramazana prodaju alkohola danju i odobravajući tokom pandemije koronavirusa dostavu alkohola na kućnu adresu.

Poslednja odluka se tumači kao pokušaj da se Dubai učini još privlačnijim za strance, i to usled rasta konkurencije u susedstvu.

Kompanije koje distribuiraju alkohol u Dubaiju Maritime and Mercantile International (MMI) i African & Eastern istakle su da će se ukidanje poreza odraziti na potrošače.

– Poslednje izmene propisa ključne su za nastavak sigurne kupovine i konzumacije alkohola – izjavio je portparol MMI Tajron Rid.

Nije poznato da li će ova odluka, koja je početkom godine stupila na snagu, biti trajna. Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore iz industrije alkohola, objavio je da će odluka na snazi biti godinu dana, te da će predstavljati svojevrsni test.

U Dubaiju na jednog domicilnog stanovnika je devet useljenika. Većina stranaca obično odlazi u druge emirate kako bi kupili veću količinu alkohola.

Dubai je poslednjih godina uspeo da privuče veliki broj turista i bogataša, delom zbog tolerancije prema liberalnom načinu života. Međutim, sada se suočava s rastućom konkurencijom, ne samo u turizmu, već i u finansijskom sektoru.

Nemuslimani u Dubaiju moraju imati minimalno 21 godinu da bi mogli konzumirati alkohol i da bi mogli dobiti dozvolu za konzumaciju alkohola – karticu koju izdaje policija. Barovi i noćni klubovi retko traže da im se ova kartica pokaže, a oni koji je nemaju preti im novčana kazna ili hapšenje.

Izvor: BBC

tagovi: alkohol | dubai | turisti

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...