Đurić: ACEBA u poseti Srbiji – vesnik daljih konkretnih koraka u saradnji sa SAD

od strane | 23/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Twitter)

  Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je povodom posete američke privredne delegacije Srbiji, da je to kristalno jasan signal uspeha Srbije kao investicione destinacije i potvrda stabilnog i snažnog ekonomskog okruženja u našoj zemlji.

– Otvorena su još jedna vrata američkim investicijama u Srbiji kroz naše partnere iz Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA). Veoma me raduje činjenica da su čak tri velika okrugla stola, koje je naša ambasada u Vašingtonu organizovala sa kompanijama članicama ove Asocijacije samo u protekle dve godine, krunisana ovom značajnom posetom koja je istinski vesnik daljih konkretnih koraka u saradnji – istakao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD nabrojao je 16 kompanija koje su deo privredne delegacije, među kojima su Behtel, Fajzer, Motorola, Merk, Oškoš difens, Viza, Siti, Palo Alto i Nortop Gruman.

Đurić je izrazio nadu da će planirani razgovori sa našim najvišim zvaničnicima i resornim ministrima u oblasti trgovine, namenske industrije, finansija, privrede, energetike, zdravstva, kao i IKT usluga, uroditi plodom ne samo kroz nove investicije i partnerstva, već i kroz dalje unapređenje postojećih aktivnosti i proširenje poslovanja američkih kompanija u Srbiji.

Kako je istakao, veliki je uspeh Srbije da bude domaćin drugoj najvećoj trgovinskoj misiji od preko 50 misija koje je ACEBA do sada organizovala širom Centralne i Istočne Evrope.

– To je dokaz da je naša zemlja, zahvaljujući dobroj i pouzdanoj ekonomskoj politici, pozitivnim makroekonomskim parametrima i fiskalnoj stabilnosti u prethodnom periodu, a uprkos globalnim geopolitičkim i privrednim izazovima, uspela da se pozicionira kao tržište od interesa i poslovno okruženje sa značajnim potencijalom u mnogim granama privrede i industrije. Rad na privlačenju investicija predsednik Vučić zacrtao je kao jedan od ključnih prioriteta naše misije – zaključio je on.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić juče se sastala sa predstavnicima ACEBA, sa kojima je razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje i novim investicijama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...