Đurić: Srbija u Vašingtonu uskoro dobija i svoju rezidenciju

od strane | 15/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Twitter)

  Srbija će u Vašingtonu, nakon što je sredinom oktobra prošle godine otvorila stalnu zgradu ambasade, pozicioniranu na manje od jedne milje od Bele kuće, od juna imati i srpsku rezidenciju, najavio je ambasador Marko Đurić i dodao da će ona biti u objektu od ogromnog istorijskog značaja za obe zemlje.

Đurić je najavio da će posle rekonstrukcije koja je u toku, srpska rezidencija postati dom izuzetnih događaja i manifestacija, pre svega kulturnih i političkih.

– U junu ćemo ovde u Vašingtonu otvoriti srpsku rezidenciju, a reč je o objektu od ogromnog istorijskog značaja i za Vašington i za srpski narod, s obzirom da je 1942. postao rezidencija kralja Petra u izbeglištvu – rekao je ambasador.

Pomenuta nova ambasada u Vašingtonu smeštena je u istorijskom zdanju koje je Srbija kupila i nedavno pretvorila u svoje novo diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Đurić je podsetio da je zgradu, sad već buduće srpske rezidencije, kupio ambasador Kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu Konstantin Fotić za potrebe Srbije, ali da je ona decenijama bila, u kako kaže, jadnom i žalosnom stanju.

– Bila je u derutnom stanju i sada u junu uz podršku naših nadležnih institucija završavamo veliki posao restauracije i ponovo će srpska kuća u Vašingtonu, sa čak restauriranim klavirom kralja Petra, sijati punim sjajem i biti dom fenomenalnih događaja i manifestacija, ne samo u oblasti kulture i stvaralaštva, već i onih političkih – istakao je srpski ambasador.

Kako je naveo Đurić, ambasada je u januaru ove godine, kada je reč o kulturnom stavaralaštvu, organizovala koncert srpske muzike u Kenedi centru. Takođe, ona je u zgradi ambasade priredila modnu reviju srpskih narodnih nošnji iz kolekcije Biljane Regan sa više od 200 nošnji iz svih krajeva Srbije, sa posebnim akcenotm na one sa KiM, kao i brojne književne večeri i radionice za decu.

– Organizovali smo izložbu modernog srpskog slikarstva, fotografije Uneskovog nasleđa Srbije. Ponosan sam na to što Srbija ulaže velike napore da promeni sliku na bolje o sebi – rekao je Đurić.

Podsećamo, Srbija je u Vašingtonu u oktobru prošle godine otvorila novu zgradu ambasade, a svečanu vrpcu zajedno sa ambasadorom Đurićem presekao je specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.

Tako je prvi put od raspada bivše Jugoslavije, ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici u istorijskoj zgradi koja je nekada bila kuća američkog državnog sekretara u vreme predsednika Teodora Ruzvelta – Elihjua Ruta, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1913. godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...