Đurić: Ova godina bi mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

od strane | 03/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Youtube printskrin)

  Nakon posete ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD, ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je da bi 2023. mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima dveju država.

– 2023 bi mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima Srbije i SAD i intezitet kontakata na visokom nivou svedoči o nastojanjima i naše strane i američke da te odnose dovedemo na novi nivo – izjavio je ambasador Djurić.

On je posetu ministra spoljnih poslova Vašingtonu ocenio kao izuzetno značajnu i dodao je da razgovori sa višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom, koji su usledili samo deset dana nakon njegovog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije, svedoče o sve intenzivnijoj razmeni.

Podsetio da ove godine obeležavamo 142 godine diplomatskih odnosa sa SAD, kao i da je važno pitanje uspostavljanja strateškog dijaloga između ove dve zemlje.

– Nameravamo da pokrenemo mnogo tema od Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji treba da otvori vrata našim kompanijama za još intenzivniju saradnju do pitanja kao što je vizna liberalizacija – rekao je ambasador.

Đurić je naglasio da je jedno od značajnih tema u Stejt departmentu bilo i pitanje Kosova.

– Srbija i SAD gledaju različito na status KiM ali je dobro to što SAD i Srbija danas potupno isto gledaju na pitanje očuvanja mira i stablnosti u našem regionu i traženje puta napred kada je reč o normalizaciji stanja na KiM – istakao je ambasador.

On je dodao da je pitanje srpske ekonomije veoma važno jer Srbija ima šta da ponudi.

– Želimo ovde u Vašingtonu da se borimo za viznu liberalizaciju sa SAD kao što smo uvereni u to da naša ekonomija ima šta da ponudi američkim kompanijama koje i danas zapošljavaju hiljade ljudi za koje ćemo u periodu koji predstoji osigurati mnogo novih kvalitetnijeg prilika za ulagane u našu zemlju – rekao je Đurić.

Pokazalo se, kako je naglasio, da SAD pozitivno gledaju na racionalan pristup predsednika Srbije i Vlade Srbije uz činjenicu da Srbija ima svoje“crvene linije“ kada je reč o KiM.

– Uz svest da Srbija ima svoje crvene linije američke zvaničnici ocenili su držanje i ponašanje Srbije kao konstruktivno – naveo je ambasador i naglasio da ovih dana vidimo jasne signale da Priština nema blanko ček za nepoštovanje Briselskog sprazuma i za pritiske na srpski narod.

Ambasador i ministar su prisustvovali Molitvenom doručku, čime je završena Dačićeva poseta Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...