Cvetković: Interes da sve više japanskih kompanija investira u Srbiju

od strane | 07/10/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ministar privrede Slobodan Cvetković, izjavio je nakon sastanka sa ambasadorom Japana u Beogradu Imamurom Akirom, da su odnosi Srbije i Japana dobri i da bez obzira na geografsku udaljenost, dve zemlje neguju veliko međusobno poštovanje i beleže značajnu saradnju u privrednoj oblasti, kao i da su japanske kompanije prepoznale Srbiju i odlučile da u njoj razvijaju investicije.

– Dolazak najjačih japanskih komapnija u Srbiju, poput japanske korporacije Nidek u Novom Sadu, fabrike guma Tojo Tajers u Inđiji i drugih, znatno utiče na jačanje srpske privrede i povećanje zaposlenosti – poručio je Cvetković.

On je dodao da je naš interes da sve više japanskih investitora počne da investira u Srbiju.

– Japan ima svetski priznatu korporativnu kulturu i verujem da možete biti jedan od važnih partnera Srbije i u prenosu znanja, ekspertize i naprednih tehnologija – zaključio je ministar.

Ambasador je naglasio da Srbija i Japan imaju dugu tradiciju odnosa, a da će mu fokus biti i na implementaciji inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je u Beogradu 2018. najavio tadašnji japanski premijer Šinzo Abe.

Akira je ukazao da su od tada realizovane značajne investicije i da se japanski poslovni model zasniva na dugoročnom uspostavljanju partnerskih odnosa, na poverenju, a takođe i pružanju visokokvalitetnih proizvoda i usluga.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...