Čak 71 odsto muškaraca laže da bi dobili veću platu

od strane | 26/01/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Najnovije američko istraživanje utvrdilo je da ljudi, u želji da dobiju što bolje pozicije i plaćeniji posao šalju ulepšanu radnu biografiju (CV).

Poslodavce najviše lažu kada je reč o obrazovanju, čak 44 odsto, dok godine iskustva zauzimaju drugo, a laganje o veštinama pada na treće mesto.

Anketa pokazuje da muškarci za nijansu više lažu od žena, odnosno njih 71 procenat u odnosu na 65 odsto lepšeg pola.

Pitanje da li se u praksi isplati slagati poslodavca ili ulepšati radnu biografiju, objasnio je menadžer za odnose sa javnošću Miloš Turinski.

– Kandidati znaju da upisuju stavke koje nisu realne. Najviše se ulepšavaju veštine kandidata. Mi njima savetujemo da to ne čine, jer je jako lako proverljivo. Poslodavci to mogu da urade već u prvom krugu intervjua. Najčešće kandidati kada čitaju neki oglas za posao i vide stavke koje poslodavac traži, onda izmišljaju ili dopunjuju da oni imaju sve te veštine – rekao je menadžer Turinski.

Ni poslodavci nisu isključeni kada je reč o ulepšavanju realnosti.

– Ima tu i laganja sa strane poslodavaca i oni ulepšavaju stvarnost obećanjima da će to biti neko lepo mesto – izjavio je Dušan Uzelac finansijski savetnik i urednik portala Kamatica.

Turinski je zaključio da, ukoliko neko dobije posao, a lagao je, ta laž će se pokazati kroz najviše dva do tri meseca.

Izvor: B92

tagovi: laz | plata | posao

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...