Brnabić sa Amerikancima o unapređenju saradnje i novim investicijama

od strane | 22/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) sa kojima je razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje i novim investicijama.

Sastanku su, osim predsednika Asocijacije Erika Stjuarta, prisustvovali i predstavnici 16 američkih kompanija, kao i predstavnici udruženja.

– SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji i navela da su tokom protekle decenije ekonomski odnosi dve zemlje u usponu, ali i da postoje mogućnosti za nove investicije i unapređenje trgovinske razmene – istakla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je prisutne upoznala sa prioritetima rada Vlade, podvukavši da su ključni sektori energetika, privreda, poljoprivreda, zdravstvo, infrastruktura i informacione tehnologije.

Ona je predstavila i ekonomske, tehnološke i investicione potencijale naše zemlje.

Premijerka je naglasila da je potrebno da se fokusira se na razvoj veštačke inteligencije koja može da se primeni u različitim oblastima, od zdravstva do auto-industrije.

– Interes Srbije je da se sa članicama ove Asocijacije razvija privredna saradnja koja će zauzeti važno mesto u dijalogu sa SAD – rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Srbija će i dalje uspešno da radi na unapređenju bilateralnih odnosa.

Predstavnici kompanija su premijerki predstavili mogućnosti i izrazili interesovanje o saradnji u privrednim oblastima pogodnim za ulaganja, uslovima poslovanja, posebno o potencijalima i perspektivama u Srbiji i regionu kao celini, kao i plasmanu proizvoda na tržišta zemalja sa kojima naša zemlja ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini.

ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...