BRIKS pravi alternativni finansijski sistem koji dolar baca u okove

od strane | 18/01/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

Nova razvojna banka BRIKS-a razvija pravedniji sistem međunarodnih transakcija.

BRIKS traži način da zaobiđe dolar kako bi stvorio pravedniji sistem plaćanja koji neće biti naklonjen bogatijim zemljama, rekla je ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

– Uvek nas je zabrinjavala dominacija dolara, sad i moramo da tražimo alternativu. Trenutni sistem privileguje veoma bogate zemlje, dok za ostale države, poput naše, plaćanje u dolarima predstavlja veliki izazov, jer košta mnogo više imajući u vidu naše različite valute. Treba razviti pravedniji sistem i o tome razgovaramo sa ministrima BRIKS-a – rekla je ministarka Pandor.

Ona je dodala da je jedan od razloga zašto je BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, 2014. osnovao Novu razvojnu banku (NDB) koju zajednički vode, upravo to što su želeli da pronađu zamenu za platni sistem zasnovan na dolaru.

– Unutar BRIKS-a tražimo način kako NDB i druge institucionalne forme mogu da pomognu da razvijemo pravedniji sistem plaćanja – dodala je Pandor.

Ministar finansija Saudijske Arabije Mohamed el-Džadan izjavio je da i ta kraljevina razmatra da pobošlja trgovinu širom sveta tako što će razmatrati plaćanje u drugim valutama, a ne samo u dolaru.

– Nemamo problem da pregovaramo o tome kako rešavamo naše trgovinske aranžmane, bilo u američkim dolarima, bilo u evrima, bilo u saudijskim rijalima – dodao je El-Džadan.

Trgovina naftom koja se obavlja isključivo u dolarima doprinela je da američka valuta ima status rezervne svetske valute, ali sada kada je vodeći svetski izvoznik nafte Rijad nagovestio da će razmatrati i druge valute za plaćanje, to bi moglo da se promeni.

Izvor: RT

tagovi: briks | dolar | finansije | sistem

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...