Brazil i Argentina na putu do stvaranja zajedničke valute

od strane | 25/01/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Dve najveće južnoameričke države, Brazil i Argetina, rade na uspostavljanju čvrste ekonomske povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Brazilski i argetinski predsednici, Luiz Inasio da Silva i Alberto Fernandes, ocenili su da je uvođenje zajedničke valute veoma važno za obe države.

– Namera nam je da uklonimo barijere koje ometaju našu razmenu, da pojednostavimo i modernizujemo pravila i da podstaknemo korišćenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi mogla da se koristi kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se redukovali troškovi kao i naša spoljašnja ranjivost – izjavili su južnoamerički šefovi država.

Taj projekat bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

Tokom ove nedelje u Buenos Airesu održaće se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv „sur“ (jug), ojačala regionalno tržište i umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Izvor: Tportal

tagovi: argetina | brazil | novac | valuta

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...