Talibani pretvaraju bivše vojne baze u ekonomske zone

od strane | 20/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Ministarstvo trgovine Avganistana saopštilo je da nastavlja sprovođenje planova da se bivše strane vojne baze pretvore u posebne ekonomske zone za preduzeća i firme.

Rojters navodi da to ministarstvo radi na planu za bivše američke baze, nakon čega će čekati na odobrenje zamenika premijera Mule Abdula Baradara.

On kaže da je doneta odluka nakon detaljne rasprave.

– Odlučeno je da ministarstvo industrije i trgovine postepeno preuzme kontrolu nad preostalim vojnim bazama stranih snaga sa namerom da ih pretvori u posebne ekonomske zone – naveo je Baradar.

Zamenik premijera Avganistana je dodao da će pilot plan za pretvaranje baza u ekonomske zone započeti u glavnom gradu Kabulu i severnoj provinciji Bal.

Kako navodi agencija, ekonomija ove zemlje se bori za oporavak, kao i protiv ozbiljne humanitarne krize, otkako su talibani preuzeli vlast pre dve godine, pošto su se vojske stranih zemalja povukle nakon 20 godina.

Odluka talibanske administracije da zabrani rad većini radnica nevladinih organizacija prošle godine navela je mnoge humanitarne agencije da delimično obustave rad, dok milioni građana i dalje zavise od humanitarne pomoći.

Talibani su ranije istakli da su fokusirani na jačanje ekonomske samoodrživosti kroz trgovinu i investicije, a neki strani investitori izrazili su zabrinutost zbog niza napada, uključujući i napad na hotel popularan među kineskim biznismenima, za koji je Islamska država preuzela odgovornost.

Međutim, Svetska banka navodi da je izvoz porastao i da je talibanska administracija uspela da zadrži prihode uglavnom stabilnima prethodne godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...